Acasă Externe Agenda Europeana Secetă în Europa 

Secetă în Europa 

DISTRIBUIȚI

 151541 – 29082019 –  Statele membre au convenit  asupra unei serii de măsuri de sprijin propuse de Comisie pentru a ușura dificultățile financiare cu care se confruntă fermierii din cauza condițiilor meteorologice și pentru a crește disponibilitatea hranei pentru animale.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Încă de la începutul fenomenelor climatice extreme am urmărit îndeaproape situația și suntem pregătiți să oferim sprijin fermierilor noștri. Comisia a fost tot timpul în strânsă legătură cu toate statele membre și am reacționat rapid atunci când a fost necesar. Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum și împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele.”

Acțiunile asupra cărora statele membre au convenit astăzi în cadrul unei reuniuni a comitetului includ posibilitatea unor plăți în avans mai mari și a unor derogări excepționale de la normele de „înverzire” pentru a ajuta fermierii să asigure hrană suficientă pentru animalele lor. Fermierii afectați vor putea să primească un procentaj mai mare din plățile politicii agricole comune (PAC), ceea ce va duce la îmbunătățirea fluxului lor de numerar. Aceasta înseamnă:

Până la 70 % din plățile lor directe vor fi primite începând cu mijlocul lunii octombrie;

85 % din plățile privind dezvoltarea rurală vor fi primite imediat după adoptarea oficială a pachetului de măsuri la începutul luni septembrie.

De asemenea, vor fi adoptate derogări de la anumite norme de „înverzire” pentru a spori disponibilitatea hranei pentru animale. Acestea includ posibilitatea:

  • de a considera terenurile lăsate în pârloagă drept culturi distincte, sau ca zone de interes ecologic, chiar dacă acestea au fost pășunate sau recoltate;
  • de a însămânța culturi intermediare drept culturi pure (și nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate pășunatului sau producției de furaje;
  • de a reduce perioada minimă de 8 săptămâni pentru culturile intermediare pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânțeze culturile de iarnă în timp util după culturile intermediare.

În urma deciziei de astăzi, acest pachet de măsuri ar trebui să fie adoptat în mod oficial la începutul lunii septembrie.

Comisia va continua să fie în contact cu toate statele membre în ceea ce privește impactul secetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.