151273 – 01082019 – Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat că printre măsurile aflate în pregătire se numără unificarea dispecerizării şi anume trecerea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 de la STS la MAI pentru a nu se mai pierde timp cu transferul apelului către Poliţie, Ambulanţă sau Pompieri.
”Sunt încă foarte multe alte măsuri pe care, împreună cu Raed Arafat, cel care coordonează Grupul de lucru din Ministerul de Interne, le vom lua în perioada imediat următoare. Poate cel mai relevant şi de impact imediat este unificarea dispecerizării, pentru că am văzut cu toţii ce timpi se pierd atunci când operatorul 112 (…) încearcă să obţină informaţie şi ulterior dă legătura către dispecerul de la Poliţie, de la Ambulanţă, sau de la Pompieri. Se pierd timpi importanţi şi nu dorim să mai avem astfel de…”, a afirmat Fifor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Întrebat dacă unificarea dispecerizării presupune ca 112 să funcţioneze în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar STS să acorde sprijin tehnic cu aparatură, Fifor a răspuns: ”E corect. Asta dorim să facem şi, repet, suntem în faza în care pregătim procedura şi dacă este nevoie modificări legislative astfel încât să trecem de îndată la acest lucru”.
Dosarul disparițiilor și posibilelor crime de la Caracal a fost preluat de procurorii din centrala DIICOT, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Motivul pentru transferarea dosarului de la DIICOT Olt la centrala de la București este legat de complexitatea anchetei. Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că până când nu există probe certe că una sau ambele tinere de la Caracal au fost omorâte, nu se poate neglija varianta că ar fi în viață. El a precizat că în acest moment procurorii nu au nici măcar concluzii preliminare ale testelor genetice făcute pe fragmentele osoase găsite în locuința lui Dincă. Șeful DIICOT a mai spus însă că prezența Alexandrei a fost stabilită cu certitudine în casa și în mașina lui Gheorghe Dincă.
Bănilă a precizat că, din verificările efectuate, inculpatul Gheorghe Dincă a avut în perioada 2002 – 2008 reședința în Italia, dar a subliniat că nu a fost anchetat pentru nicio infracțiune acolo și că nu are interdicție de intrare în spațiul italian.
Bănilă a mai spus că dosarul este de competența DIICOT din moment ce prima acuzație adusă lui Gheorghe Dincă a fost aceea de trafic de persoane.