151002 – 08072019 – Doctor Anna Fisher, una din primele femei astronaut din lume, s-a întâlnit vineri, 5 iulie, cu studenții Academiei Tehnice Militare ”Ferdinand I”, în cadrul vizitei pe care astronautul american o efectuează în România cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la prima aselenizare – misiunea Apollo 11.
În Aula Magna a Academiei, dr. Fisher le-a împărtăşit studenţilor din experienţa celor 41 de ani de când face parte din echipajul Agenției Spațiale Americane (NASA) și le-a prezentat acestora câteva aspecte ale vieţii astronauţilor, de la selecţia riguroasă de care aceştia au parte, programele de pregătire, călătoriile în spaţiu, şi până la misiunea pe o navă spaţială.
De-a lungul carierei în cadrul NASA, dr. Anna Fisher a fost implicată în Programul Navetelor Spațiale, Stația Spațială Internațională și capsula Orion, realizată pentru viitorul Sistem de lansare în spațiu al NASA.
După ce şi-a încheiat prezentarea, dr. Fisher a răspuns întrebărilor adresate de studenţi. La plecare, distinsul oaspete a notat un mesaj în Cartea de Onoare a instituţiei.
Dr. Anna Fisher a fost selectată de NASA în ianuarie 1978 ca una dintre primele șase femei astronaut. A fost căsătorită cu astronautul Bill Fisher, care i-a fost coleg și cu care a avut doi copii, astfel că în 1984 a devenit prima mamă care a călătorit în spațiu.
În 1984, dr. Fisher a fost specialist al misiunii pe STS-51A Discovery. În timpul misiunii, echipajul a lansat doi sateliți și a fost prima misiune de salvare în spațiu, reușind recuperarea a doi sateliți înainte de reîntoarcerea pe Pământ. După terminarea primului ei zbor, Fisher a înregistrat 192 de ore în spațiu.
În prezent, dr. Fisher este astronaut de management și lucrează la dezvoltarea afișajului pentru Orion – Vehiculul Multifuncțional al Echipajului (MPCV), sprijinind sarcinile utile europene pentru divizia de integrare a Stației Spațiale Internaționale. Foto: YouTube