151048 – 11072019 – Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că planul de finanţare de pe pieţele externe a fost depăşit, în sensul că a fost deja luată finanţare şi pentru anul viitor. În 2019, Finanțele au atras deja de pe piațele externe 5 miliarde de euro, o sumă mai mare faţă de cea programată, de 4,2 miliarde euro.
În aceste condiții, foamea de bani a Guvernului va face Finanțele să se îndrepte din nou către băncile de pe piața internă. Ce înseamnă acest lucru pentru piața financiară din România?
Analistul financiar Aurelian Dochia a spus pentru Capital: ”Este adevărat că s-a depășit planul pentru împrumuturile externe, însă, ca orice plafon, el poate fi modificat. Guvernul poate să ia o decizie, până la sfârșitul anului, poate în toamnă, să mai mărească într-un fel sau altul acest plafon. Așa că nu sunt 100% sigur că nu se va mai face un împrumut de pe piața externă. Împrumuturile de pe piața internă vor continua și știm din experiența anterioară că ele deocamdată nu au dus la o schimbare dramatică a nivelului dobânzilor. Statul a rămas un împrumutător important pentru sistemul financiar, dar asta nu a condus la creșterea foarte mare a dobânzilor. Dimpotrivă, aș putea spune că, datorită unei lipse de apetit a companiilor, a firmelor, pentru împrumuturi, statul a fost cel care ținut oarecum dobânzile la un nivel acceptabil, pentru că altfel ele ar fi fost mai scăzute decât sunt acum. Eu nu cred că statul a mărit dobânzile, ci mai degrabă a reușit să le mențină la un nivel acceptabil, pentru că nu prea există cerere pe piață, din partea firmelor și a companiilor pentru împrumuturi”.
Inflația, peste așteptări
”Nu cred că până la sfârșitul anului sunt șanse ca dobânzile să scadă. Băncile au fonduri suficiente, ultima dată când am verificat era un raport între credite și depozite de vreo 70%, deci băncile pot face față unei creșteri de credite, în cazul în care aceasta ar apărea. Nu cred deci că deocamdată există vreun motiv pentru creșterea dobânzilor. Pe de altă parte însă, vedem că inflația se menține la un nivel ridicat și, chiar după semnalele pe care ni le-a dat Banca Centrală, nu se întrevede o scădere importantă a inflației, până la sfârșitul anului. În cel mai bun caz, inflația s-ar încadra în partea superioară a țintei de inflație pe care o are Banca Națională (3,5% – n.r.). În aceste condiții, este evident că este imposibil să vedem credite cu dobânzi mai mici”, prognozează Aurelian Dochia.
Perspectivele pentru credite
”Eu cred că perspectiva pentru credite și dobânzi este de stabilitate, până la sfârșitul anului, în proporție de 70-80% din prognoza mea. Doar dacă nu intervin ceva surprize, decizii politice, tulburări pe undeva, prin piața europeană, care să mai schimbe lucrurile. Cât privește plafonul până la care Finanțele se pot împrumuta, prin lege, de la bănci, este puțin probabil să fie atins anul acesta. Dacă ne uităm la anii anteriori, este adevărat că tendința a fost de apropiere de acest plafon, dar nu cred că până la sfârșitul acestui an va exista o problemă în privința asta”, a spus Dochia, în încheiere.