Acasă Cultura/Media Peste 100 de artiști din șapte țări vor concerta la Festivalul de...

Peste 100 de artiști din șapte țări vor concerta la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

DISTRIBUIȚI

150990 – 05072019  –       Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc va avea loc în perioada 7 – 14 iulie și cu sprijinul Institutului Cultural Român. Manifestarea culturală care se desfășoară de 39 de ani va fi dedicată anul acesta lui Joannes Kájoni, cu a lui culegere de texte muzicale, Codex Caioni. Scena principală va fi amplasată în Cetatea Mikó din Piața Cetății din Miercurea Ciuc, unde vor cânta în deschiderea Festivalului, de la ora 18.00, Le Baroque Nomade și invitații săi.

Evenimentul de la Miercurea Ciuc a luat ființă în urma unei expoziții dedicate lui Joannes Kájoni (1629 -1687), călugăr franciscan transilvănean culegător de folclor, compozitor, fondator de tipografie și autorul unui codice ce-i poartă numele. Mai mult, anul acesta se sărbătoresc 390 de ani de la nașterea lui Kájoni.

Joannes Kájoni ne-a lăsat moștenire o serie de manuscrise muzicale valoroase, însă cel mai important este Codex Caioni, ce cuprinde lucrări ale unor compozitori europeni și muzică specifică Transilvaniei, cântată la curțile nobilimii maghiare. Pornind de la această culegere, dar și de la alte colecții de texte muzicale ale vestitului călugăr, Festivalului de Muzică Veche recreează atmosfera muzicală din Transilvania unei epoci în care influențele Renașterii târzii și ale Barocului coexistau într-un mod armonios.

Iubitor de frumos.Este știut faptul că ordinele călugărești, dar mai ales franciscanii, au avut un rol însemnat în educarea tinerilor privind răspândirea limbii materne prin intermediul bisericii dar și familiarizarea acestora cu diferite stiluri artistice ale vremii. Dintre toate artele, muzica a avut, poate, cea mai covârșitoare influență, aceasta creând legături sociale și punți între culturi. Vorbim despre o epocă a călătorului, care mergea dintr-un colț în altul al lumii răspândind povești, cântece și dansuri, ajutând la dezvoltarea de culturi mixte. O astfel de cultură s-a format și în Transilvania secolului al XVII-lea iar Codex Caioni oglindește cum nu se poate mai bine acest aspect.

Un element central al ediției din acest an a Festivalului este Codex Caioni, dar și continuarea tradiției acestei colecții, cu scopul de a oferi o perspectivă muzicală europeană. În realizarea programului de concert, Orchestra Barocă a Festivalului a urmat aceeași viziune :include piese instrumentale ale unor compozitori austrieci și italieni care au activat la curtea vieneză în secolul al XVIII-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.