151065 – 12072019 – O delegație a Ministerului Mediului participă, în perioada 9-18 iulie 2019, la sediul ONU din New York, la lucrările Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF 2019), eveniment organizat sub auspiciile Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC).
Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă reprezintă platforma centrală a ONU pentru urmărirea implementării, revizuirea și analiza Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, adoptate prin Rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/70/1 în anul 2015.
“Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă a devenit cea mai importantă tribună de la care statele ONU semnatare monitorizează și ajustează modul de îndeplinire a obiectivelor Agendei 2030, adoptate prin Rezoluția Adunării Generale a ONU, în urmă cu 4 ani. Omenirea a devenit, în această perioadă, din ce în ce mai conștientă că, fără unirea tuturor forțelor, fără determinarea și voința politică de a-și canaliza eforturile și resursele în același scop al protejării mediului înconjurător, nu vom avea decât de pierdut cu toții. Iată de ce, deși nu am putut participa personal la această sesiune, fiind prezentă la Consiliul miniștrilor mediului din UE, de la Helsinki, am insistat ca, în intervenția reprezentantului nostru, domnul Bogdan Nica, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, să reafirmăm intenția, determinarea României de a-și îndeplini toate obiectivele asumate și de a contribui, astfel, la efortul comun al statelor ONU semnatare de asigurare a unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare”, a declarat doamna viceprim-ministru Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, referindu-se la poziția României în cadrul lucrărilor HLPF 2019.
Sesiunea din acest an a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF 2019) are ca temă centrală ”Împuternicirea oamenilor și asigurarea incluziunii și egalității” și analizează 6 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD): Obiectivul 4 (educație de calitate), Obiectivul 8 (muncă decentă și creștere economică), Obiectivul 10 (inegalități reduse), Obiectivul 13 (acțiuni climatice), ODD 16 (pace, justiție și instituții eficiente) și Obiectivul 17 (mijloacele de implementare și parteneriatele pentru ODD).
Începând cu anul 2016, reuniunile HLPF includ și examinări ale modului de implementare a angajamentelor în domeniul dezvoltării durabile de către toate statele membre ONU și de sistemul ONU. În timpul sesiunii din acest an, 47 de state vor prezenta Rapoarte/analize Naționale Voluntare privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Reprezentanți guvernamentali și alți actori relevanți vor prezenta studii de caz concrete din experiența lor națională și vor avea oportunitatea de a discuta modul în care pot fi adoptate cele mai bune practici în domeniu.
România a prezentat Raportul Național Voluntar la sesiunea HLPF din anul 2018, înțelegând importanța Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în abordarea provocărilor de mediu și analizând dimensiunile instituționale pentru a răspunde la ODD prin dezvoltarea de mecanisme de guvernanță care să sporească și să faciliteze interacțiunile sinergice, obiectivul final fiind acela de a reduce impactul negativ asupra oamenilor și a mediului.