150782 – 18062019 – Negocierile dintre USR și PLUS pentru încheierea unei alianțe politice în vederea participării împreună la următoarele runde de alegeri (prezidențiale, locale și parlamentare) bat pasul pe loc și nu au fost lipsite de reacții contondente ale membrilor celor două echipe, au declarat pentru G4Media.ro surse politice, după ce ambele formațiuni au prezentat ”oferte de neacceptat” una pentru cealaltă: USR a pus pe masă opținea fuziunii, iar PLUS a venit cu propunerea ca numărul candidaților pe locuri eligibile la parlamentarele de anul viitor să fie egal, jumătate de la USR, jumătate de la PLUS.
Până acum au avut loc două runde de negocieri între echipele celor două partide, ultima fiind vineri, durând de dimineață.
Potrivit surselor citate, propunerea ca cele două formațiuni să fuzioneze a venit ca o consecință a dezbaterilor pe care USR le-a organizat în weekendul trecut la Brăila, unde a avut loc o reuniune a liderilor centrali ai partidului cu cei județeni (Comitetul Politic). Sursele consultate de G4Media.ro au explicat că în seara dinaintea Comitetului Politic, președintele USR, Dan Barna, i-a întrebat pe șefii de filiale dacă ar fi de acord cu ideea fuziunii, marea majoritate a acestora răspunzând afirmativ.
Astfel, la prima rundă de negocieri, unul dintre membrii USR a formulat plastic propunerea de fuziune către cei de la PLUS: ”Am făcut împreună 8 copii la europarlamentare, nu credeți că a venit vremea să ne căsătorim?”.
Ideea a fost însă respinsă categoric de Dacian Cioloș, care a precizat că nu ar trebui să se vorbească despre o fuziune între USR și PLUS înainte de 2021.
La rândul lor, negociatorii PLUS au pus și ei pe masă ”o ofertă de neacceptat” pentru USR: paritate pe listele de candidați la alegerile parlamentare de anul viitor. În USR însă, ideea parității nu este primită cu brațele deschise, o serie de lideri centrali și locali ai partidului considerând paritatea de la europarlamentarele din 26 mai drept o greșeală care nu ar trebui repetată. Argumentele aduse de Cioloș în favoarea numărului egal de candidați pe locuri eligibile au fost două, el susținând că PLUS are mai mulți membri decât USR și punând pe masă un sondaj intern din care reieșea că, în cazul în care cele două partide ar candida separat, PLUS ar obține de trei ori mai multe voturi decât USR (vezi sondajul aici).
Curentul de opinie din cadrul USR este însă total nefavorabil parității pe liste, fiind însă avansată propunerea unei proporții de 2/3: câte un candidat de la PLUS pentru fiecare 2 candidați de la USR.
Atât despre ideea fuziunii, cât și despre cea a proporției de 2/3 în favoarea USR a vorbit public fostul consilier personal al liderului USR, Andrei Caramitru, într-o postare pe Facebook.
Un alt punct de dispută în negocierile dintre USR și PLUS este stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale, în condițiile în care atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș își doresc să intre în cursă. Potrivit aceluiași sondaj intern al PLUS indicat mai sus, Cioloș ar fi de departe preferatul electoratului celor două partide.
Potrivit unor surse din USR însă, la dezbaterile din cadrul Comitetului Politic de la Brăila mai mulți lideri de organizații județene au cerut insistent ca echipei de negociere cu PLUS să i se dea mandatul clar de a nu-l accepta pe Dacian Cioloș drept candidat comun pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Potrivit surselor citate, liderii județeni ai USR îl dorec drept candidat comun pe Dan Barna.
USR și PLUS au decis sâmbăta trecută să demareze negocieri pentru încheierea unei alianțe politice în cadrul căreia cele două partide să participe împreună la toate alegerile care urmează în perioada următoare: prezidențiale, locale și parlamentare.
Echipa PLUS care va negocia cu USR încheierea unei alianțe politice care să vizeze participarea împreună a celor două partide la alegerile care urmează anul acesta și anul viitor este compusă din Oana Bogdan, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Victor Giosan, Andrei Lupu și Tiberiu Petrescu.
Echipa a fost aleasă personal de Dacian Cioloș și confirmată prin vot de Consiliul Național al PLUS.
De partea cealaltă, USR și-a ales membrii echipei de negociere prin vot în cadrul unei ședințe a conducerii centrale a partidului împreună cu liderii de organizații județene, care a avut loc la Brăila.
Potrivit unui comunicat transmis de USR imediat după alegerea echipei de negociere, membrii acesteia sunt sunt Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR, Cosette Chichirău, deputat USR, Allen Coliban, senator USR și Cristian Moș, președinte USR Timiș. Echipa a fost completată ulterior cu încă doi membri din partea conducerii centrale a partidului: Cristian Ghinea și Cristain Ghica.