150575 – 29052019 – Prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva.
Directorul executiv al Băncii Mondiale se află într-o vizită în România pentru a participa, la invitația premierului român, la Conferința la nivel înalt privind rolul și statutul femeii în societatea modernă, organizată sub egida Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, în zilele de 29 și 30 mai, la Palatul Parlamentului.
Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii au fost promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și cooperarea dintre România și Banca Mondială.
Premierul Viorica Dăncilă a mulțumit directorului executiv al Băncii Mondiale pentru participarea la Conferința de la București și a subliniat că promovarea egalității de gen și reducerea disparităților între femei și bărbați sunt priorități ale mandatului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, a arătat că acțiunile întreprinse în această direcție au un impact direct în combaterea sărăciei și asigurarea unei creșteri economice durabile, fiind astfel circumscrise obiectivelor Băncii Mondiale.
În continuare, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat calitatea excelentă a cooperării dintre instituțiile statului român și Banca Mondială, arătând că aceasta a contribuit efectiv la modernizarea țării noastre și dezvoltarea sa economică din ultimele decenii. În context, șeful Executivului a evidențiat rezultatele programelor de asistență pe care Banca Mondială le-a derulat până în prezent în România în diferite domenii: sanitar, asistență socială, fiscal, judiciar, învățământ secundar și mediu.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat importanța dezvoltării, în continuare, a relațiilor de colaborare bilaterale pe subiecte de interes comun, cum ar fi agenda digitală, conectivitatea, convergența economică, cooperarea pentru dezvoltare, consolidarea rezistenței la dezastrele naturale, Balcanii de Vest. Totodată, a menționat că România va continua să promoveze în mod activ politicile Băncii Mondiale și va încuraja diversificarea instrumentelor financiare ale acesteia, cu accent pe adaptarea lor la specificul fiecărei țări și asigurarea complementarității cu alte surse de finanțare disponibile.