150535 – 27052019 – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni în Voievodina”, la Satu Nou, regiunea Voivodina din Serbia, în data de 25 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Comunitaea Românilor din Serbia şi cu sprijinul Şcolii generale ,,Zarko Zrenjanin,, din Satu Nou.
Evenimentul a început la ora 18:00, în sala şcolii generale. Invitatii au fost întampinați de către Stevan Mihailov- vicepreşedintele CRS, consul general de la Vârşeţ- Gheorghe Dinu, iar în sală au fost prezenţi preşedintele CRS Daniel Magdu, directorul şcolii generale- Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan coordonatoarea departamentului pentru învăţământ al CNMNR, precum şi alţii invitaţi.
Aici a fost organizată o dezbatere și s-au susținut prelegeri despre istoria românilor din Banatul sârbesc. Dezbaterea a început cu prelegerea prof. Mircea Măran, care s-a bazat pe cartea recent publicată,,,Călători Români prin Serbia”.Valentin Mic a vorbit despre ,, Români din Panciova”,care este și titlul cărții scrisa de acesta în co-autorat (despre o comunitate românească puternică de altădată, care până în ziua de astăzi a dispărut practic total). A urmat Dorel Cebzan cu lucrarea ,,Relaţiile Româno-Iugoslave din perioada 1948-1953”, perioada în care Iugoslavia a ieşit de sub influenţa sovietică, o perioadă cu repercusiuni asupra românilor din Banatul sârbesc.
Partea a doua evenimentului a constat în programul muzical cu muzică românească, susţinut de artişti instrumentali din localitate, conduşi de prof. Janiel Şublea.
Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din regiunea Voivodina, prin cultură şi limbă și tradiții.