150055 – 09042019 – La inițiativa Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente la Palatul Parlamentului s-a desfășurat Forumul Român de Diabet.
Evenimentul reprezintă un angajament pe termen lung în vederea susținerii active a unor proiecte care urmăresc prevenția, depistarea precoce și managementul integrat al pacienților cu diabet, prin implicarea tuturor factorilor interesați.
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI.
În România, prevalența diabetului zaharat este de 11,6%, iar creșterea prevalenței este însoțită și de creșterea prevalenței complicațiilor acestuia. Din totalul persoanelor bolnave de diabet, doar 70 % din populație a fost diagnosticată, de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii. Conform datelor statistice, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip II nu se tratează.
Costurile anuale directe pentru tratamentul persoanelor cu diabet reprezintă aproximativ 270 de milioane de euro. Doar complicațiile cardio-vasculare dublează acest cost, pentru o persoană cu diabet ridicându-se la 586 euro/an.
Ministerul Sănătății a decis acordarea de pompe de insulină și a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceștia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecții și de înțepăturile necesare controlului glicemic.
Conform evidențelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Național pentru Diabet Zaharat sunt tratați aproximativ 830.000 de pacienți, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet. În județul Suceava sunt în evidența medicilor aproximativ 100 de copii diagnosticați cu diabet care beneficiază de tratament prin Programul Național pentru Diabet Zaharat.
Diabetul zaharat este considerat echivalentul unei boli cardiovasculare, prezența acestuia crescând riscul de boală coronariană și de accident vascular cerebral de 2-4 ori, precum și de insuficiență cardiacă de 2-6 ori.
Numărul deceselor cauzate de diabetul zaharat este în continuă creștere, la fiecare 6 secunde un pacient din lume moare din cauza acestei patologii. Diabetul zaharat scade speranța de viață, în medie cu 5-10 ani, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, acesta reprezintă a șaptea cauză de mortalitate la nivel global.
Prevenția diabetului zaharat de tip II se realizează prin intervențiile asupra stilului de viață care urmăresc aderarea la o alimentație sănătoasă și creșterea gradului de activitate fizică, prin educația terapeutică, educația preventivă la nivel individual și la nivel comunitar.
De asemenea, elementul politic al educației preventive este un aspect extrem de important, mai ales în cazul prevenției la nivel populațional, care necesită crearea și menținerea unor sisteme de intervenție care presupun o alocare importantă de resurse umane, materiale și financiare.
România continuă demersurile de asigurare a accesului pacienților la tratament în vederea alinierii la standardele europene de tratament, anunță deputatul Maricela Cobuz.