149970 – 02042019 – Parlamentarul de diaspora Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani, continuă seria de informări privind problematica din jurul Brexit-ului și consideră că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care aceasta le are asupra celor care muncesc sau studiază în UK.
Comunitatea de români din Marea Britanie a crescut considerabil în ultimii ani, date fiind evoluțiile economice și politice din România, dar și faptului că restricțiile de pe piața forței de muncă din UK au fost ridicate pentru cetățenii români și bulgari de la 1 ianuarie 2014.
„Brexit-ul este o temă de larg interes inclusiv pentru România și pentru cetățenii ei din UK, motiv pentru care doresc să îi informez cu regularitate cu privire la desfășurarea acestui proces, dar și cu privire la eventualele consecințe – directe și indirecte – asupra vieții lor” , afirmă deputatul USR Daniel Popescu.
Recent, Marea Britanie și UE au convenit să introducă o extindere a articolului 50 pentru a amâna producerea Brexit-ului, care era inițial programată să aibă loc la 29 martie. După ce a pierdut de două ori lupta în Parlamentul britanic cu privire la acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May le-a cerut de această dată deputaților să sprijine doar jumătate din acest document, adică acordul de retragere. Acesta acoperă doar condițiile obligatorii ale plecării Marii Britanii din UE – aspectele financiare, perioada de tranziție, drepturile cetățenilor și granița Irlandei de Nord. Declarația politică care stabilește viitoarea relație pe termen lung a Londrei cu Bruxelles-ul a fost lăsată deoparte.
Vineri, 29 martie, parlamentarii au votat pentru a treia oară împotriva acordului de retragere, cu 344 de voturi la 286, ceea ce înseamnă că data separării dintre UK și UE este 12 aprilie. După vot, premierul May a afirmat că această opțiune juridică rămâne singura existentă în prezent, precizând că nu este timp suficient pentru a conveni sau a ratifica un acord. Potrivit prim-ministrului britanic, este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.
Tot vineri, șefa guvernului britanic a anunțat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o alternativă referitoare la viitoarele relații dintre Londra şi Bruxelles.
Merită amintit că pe 27 martie Parlamentul britanic s-a pronunțat împotriva tuturor variantelor dezbătute de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dintr-o listă de 16 propuneri au fost alese spre dezbatere opt. Printre acestea se numără: niciun acord, rămânerea în piața unică și uniunea vamală după Brexit până la negocierea unui acord amplu de comerț cu UE. Alte variante se referă la revocarea articolului 50 (cel care notifică UE de intenția Marii Britanii de a părăsi blocul european) și la organizarea unui nou referendum. Însă, toate aceste opt alternative privind Brexit-ul au fost respinse.
Tot atunci, premierul Theresa May a promis că, dacă acordul său pentru Brexit va fi aprobat de camera Comunelor, aceasta va demisiona înainte de următoarea fază a negocierilor. Merită menționat, de asemenea, că Guvernul britanic a respins o petiție semnată de aproape 6 milioane de persoane care cereau ca Articolul 50 să fie revocat. Guvernul de la Londra a promis că va onora rezultatele referendumului din 2016 și va lucra alături de Parlament pentru a ajunge la un acord care va asigura retragerea UK din Uniunea Europeană. Acesta a mai precizat că anularea Brexit ar submina atât sistemul democratic, cât şi încrederea acordată guvernului de cele 17.4 milioane de persoane care au votat în favoarea ieșirii din UE.
Potrivit deputatului USR Daniel Popescu, o ieșire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie evitată cu orice preț. Cea mai bună variantă în condițiile date este un Brexit cu un acord de retragere care să facă ușoară trecerea cetățenilor europeni și britanici de la un statut la altul și care să atenueze cât mai mult șocurile separației asupra mediul de afaceri britanic și european. În ultimă instanță, „Brexit-ul este despre oameni și despre viitoarele lor drepturi și obligații într-o țară care a ales prin referendum despărțirea politică de Uniunea Europeană, dar care va rămâne nu mai puțin europeană și după acest moment,” apreciază deputatul USR.
Deputatul USR a mai precizat că „România are șansa și obligația de a-și consolida relațiile bilaterale cu Marea Britanie în beneficiul cetățenilor celor două state. În materie de securitate, Marea Britanie a fost mereu un partener și aliat important pentru România, susținând intrarea țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană. În acest context, viitoarele relații economice și politice dintre cele două țări vor trebui să rămână cel puțin la fel de strânse ca până acum. Datoria Guvernului României este tocmai să se asigure de acest lucru,” a mai adăugat deputatul USR.
În cele din urmă, sfatul pe care deputatul USR îl transmite românilor din Marea Britanie este acela de a pregăti din timp actele de care au nevoie pentru a obține noul tip de rezidență: „settled status”. „Înregistrarea ca rezident permanent e foarte importantă, deoarece românii își pot păstra drepturile pe care le au și în prezent pe teritoriul UK: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială,” a mai declarat Daniel Popescu.
Începând cu 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial:
GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetățenii UE care solicită noul statut de ședere/rezidență pe teritoriul UK – https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro și
SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetățenilor din UE în vederea obținerii noului statut de ședere în UK – https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (aceasta este adresa la care toți cetățenii UE pot aplica online pentru obținerea noului statut de ședere în UK – settled status).
Deputatul USR îi încurajează pe românii din Marea Britanie să își pregătească documentele și să facă aplicația / depună cererea CÂT MAI CURÂND POSIBIL. Termenul limită de depunere a cererilor va fi:
30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau
31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit vă părăsi Uniunea Europeană fără un acord).
Aplicația/cererea poate fi făcută utilizând orice dispozitiv, de exemplu, un laptop, dispozitiv Android sau iPhone. Dacă nu doresc sau nu pot utiliza aplicația online, românii vor putea să aplice și prin trimiterea pașaportului sau a cărții de identitate prin poștă.