150179 – 19042019 – Directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, l-a însoțit, joi, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru în județul Călărași. Din cadrul delegației au mai făcut parte directorul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița (ABA), Marilena Stoian, directorul UMP Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, Naiana Milea, inspector în cadrul Corpului de control al ANAR, Marius Hoffman și directorul SGA Călărași, Viorel Roman.
Suma totală a investițiilor derulate de Administrația Națională ”Apele Române” în acest județ, în 2019, este de 1,9 milioane de lei.
În prima parte a zilei, în localitatea Borcea, directorul ABA Buzău-Ialomița a prezentat în fața ministrului Apelor și Pădurilor, a primarului Aniel Nedelcu-Pațurcă și a câtorva zeci de cetățeni, proiectul care va fi derulat pe raza localității, acesta reprezentând o subtraversare a digului Borcea. Investiția este în valoare de 428.000 de lei cu TVA (din surse proprii ANAR) și are rolul de a pune în siguranță peste 100 de gospodării, care au fost inundate în anii anteriori și care se află într-un potențial risc de inundare în urma unor acumulări însemnate de apă pluvială, pe un islaz situat la marginea localității. Lucrările vor începe și vor fi finalizate în acest an.
Totodată, ministrul Ioan Deneș, precum și directorul ABA Buzău-Ialomița, Marilena Stoian, au anunțat și o investiție de mare importanță care se va derula în cadrul Programului Operațional Insfrastrucutră Mare (POIM). Aceasta este ”Punerea în siguranță a liniei de apărare de la Dunăre pe sectorul identificat cu risc tehnic semnificativ: Borcea de Sus – Borcea de Jos”; va fi implementat în județele Călăraşi şi Ialomiţa, iar valoarea totală estimată este de 48,2 milioane de euro, cu TVA. În judeţul Călăraşi se va realiza lucrarea de protecție a malului drept, pe braţul Borcea, în zona kilometrului 48-49+500, pe raza comunei Borcea (zona Baital). În această zonă sunt necesare lucrări de apărări de mal pe o lungime de circa 1.800 ml. Valoarea estimată pentru realizarea acestor lucrări este de peste 15 milioane de euro. Obiectivul proiectului constă în reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației, a bunurilor materiale și a obiectivelor social-economice cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații, prin implementarea unor măsuri structurale și nonstructurale în cele mai vulnerabile zone din bazinul hidrografic al fluviului Dunărea.
Directorul general al ANAR, Victor Sandu, l-a asigurat pe ministrul Ioan Deneș că va monitoriza permanent derularea în condiții optime a proiectelor de investiții pe ape din județul Călărași, având în vedere că prin implementarea soluțiilor propuse în cadrul proiectelor va fi diminuat/eliminat riscul la inundații, principalul beneficiar fiind populația din zonele vulnerabile.