150001 – 04042019 – “Romania continuă să susțină avansarea politicii de extindere în parametrii agreați şi va acorda o atenție deosebită sprijinirii statelor aflate în proces de negocieri în eforturile de reformă, democratizare și reconciliere”, a declarat la Bruxelles, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia-Ibolya, la Reuniunea interparlamentară organizată de Comisia pentru Politică Externă (AFET), din cadrul Parlamentului European.
Problema extinderii Uniunii Europene s-a discutat în cadrul reuniunii, în prezența comisarului european pentru Politici de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia-Ibolya, a prezentat prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene în legătură cu această temă.
”Balcanii de Vest constituie o zonă de interes strategic pentru Uniunea Europeană. Suntem încrezători că împreună vom reuși să respectăm un angajament pe care ni l-am luat, în iunie 2018, și anume ca Albania și Republica Macedonia de Nord și fie invitate să înceapă negocierile de aderare, pe parcursul Președinției noastre. Pe lângă dosarele care se subscriu procesului de extindere a Președinției României a Consiliului UE se vor axa cu precădere asupra problematicii tineretului și comunicării strategice a UE dedicate sud-estului Europei. Totodată, asigurarea unei consistențe sporite a acțiunii europene în vecinătatea estică reprezintă, în egală măsură, o prioritate pentru acțiunea Președinției române, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc zece ani de la inițierea Parteneriatului Estic și cinci ani de la încheierea primelor Acorduri de Asociere”, a declarat președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților.
Biro Rozalia-Ibolya a mai precizat că ”„extinderea beneficiilor Acordurilor de Comerț Liber încheiate cu R. Moldova, Georgia, Ucraina la nivelul cetățenilor constituie un alt obiectiv important, în sprijinul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) și al Comisiei Europene.
De asemenea, România urmărește promovarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, cu accent pe cooperarea sectorială”.
În contextul adoptării Strategiei UE privind conectivitatea Europa-Asia, dar și al preconizatei finalizări a noii Strategii a UE pentru Asia Centrală, ”România intenționează să contribuie la redinamizarea relațiilor UE-Asia Centrală și la promovarea acestei regiuni în cheia conectivității. Şi, nu în ultimul rând, pe plan global susţinem întărirea dreptului internaţional şi a sistemului multilateral, precum şi întărirea rezistenţei UE”, a subliniat președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia-Ibolya.
La rândul său, comisarul european pentru Politici de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a precizat că, referitor la extindere, UE are două posibilități: acceptă și creează stabilitate sau nu acceptă și importă instabilitate, iar conflictele bilaterale trebuie soluționate înainte de a intra în spațiul UE- o referire la statele din Balcanii de Vest. În ceea ce privește acest proces, comisarul european și-a exprimat susținerea și a precizat că ”nu este vorba despre o lărgire, este vorba despre o completare a Europei”.