Acasă Social Politică, populism și pensii militare

Politică, populism și pensii militare

DISTRIBUIȚI

  149467 – 18022019 –       Sindicaliștii din penitenciare atenționează că pensiile militare sunt de 3 de ori mai mici decât pensiile speciale

Recent, în pregătirea campaniei electorale probabil, la Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative care propun să crească vârsta de pensionare pentru pensionarii militari – autor senatorul PSD Brăiloiu Tit-Liviu, respectiv elimină pensii militare – autori fiind deputații PNL Buican Cristian și Știrbu Gigel-Sorinel, și senatorii PNL Bulacu Romulus și Cîțu Florin-Vasile.

Este vorba despre o expunere de motive superficială, fără nicio analiză de impact, susțin sindicaliștii. ”Niciun studiu comparativ. Nici măcar o influență bugetară calculată. O doză extremă de populism înlocuiește argumentația serioasă și evită o serie de răspunsuri care trebuie date în legătură cu gestionarii sistemelor publice de pensii. Angajații din sectorul de apărare ordine publică și siguranță publică nu și-au construit singuri acest sistem de pensii. Partide precum PSD și PNL (PDL) au modificat de sute de ori legislația pensiilor, de fiecare dată asigurându-ne că amendamentele adoptate sunt echitabile social și au sustenabilitate economică. După care ne-au certat pentru că nu ar fi fost adevărat. Militarii, polițiștii, pompierii, angajații penitenciarelor și celelalte categorii din acest sector de activitate au dreptul la o pensie de serviciu echitabilă, care să fie motivantă pentru cei care aleg o carieră militară sau în serviciile de ordine publică. În caz contrar, resursa umană de calitate se va îndrepta către alte domenii. E drept însă că, o astfel de logică pe termen lung, este împotriva populismului imediat al proiectelor susamintite. Pensiile militare, deloc speciale, costă mult mai puțin anual decât corupția ori ministere și companii de stat neperformante, dar utile politic. Conform Uniunii Europene pierderile cauzate României de corupție sunt de aproximativ 38 de miliarde de euro. Conform Casei Nationale de Pensii Publice, pentru pensii militare bugetul total este de sub un 3,45 miliarde lei (adică 0,7 miliarde euro). Comparația ar mai putea continua cu ministere care nu-i clar ce dezvoltă și în ce investesc zeci de miliarde de euro anual, însă trebuie precizat că pensiile militare, conform aceleiași Case de Pensii, sunt de 3 de ori mai mici decât adevăratele pensii speciale, cele care de regulă au legătură cu sfera de interes politic. E simplu, cifrele pot fi verificate. Cerem așadar inițiatorilor unor astfel de proiecte împotriva pensionarilor militari să gândească atunci când își pun pe hârtie propunerile. Siguranța națională și ordinea publică, ca și Educația, Sănătatea ori Justiția de altfel, toate costă dacă ne dorim să fie performante și eficiente. Criminalitatea, lipsa de educație și bolile costă însă enorm mai mult. Opțiunea ar trebui să fie clară, dacă mai vrem să avem o țară normală”, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.