149516 – 21022019 – Votul din COREPER pentru candidații la funcția de procuror european a fost un vot “indicativ”, și nicidecum un vot final care să reprezinte decizia finală a Consiliului, declară europarlamentarul Monica Macovei.
Votul “indicativ” face parte din orice procedură de luare a unui decizii de către COREPER și în cazul unei Directive sau unui Regulament UE. După votul “indicativ” urmează negocierile între statele membre (în cazul acesta, 22 de state care fac parte din EPPO). Votul indicativ se practică tocmai pentru ca statele membre să știe cine cu cine negociază. În timpul negocierilor, pot fi mai multe voturi indicative, urmate de alte negocieri. Urmează apoi si o negociere între COREPER și Parlamentul European, și abia după finalizarea cu succes a acestor negocieri și desemnarea unui singur candidat urmează votul final în Parlamentul European și în COREPER/Consiliul JAI.
COREPER este format din ambasadorii Reprezentanțelor permanente la Bruxelles ale statelor membre. Ambasadorii din COREPER votează pe baza mandatului dat de Guvernul țării pe care o reprezintă la Bruxelles.
Ce mandat a avut ambasadorul român? A votat cumva împotriva candidaturii unui român apreciat profesional pe plan extern? Ce mandat de negociere are ambasadorul român pentru a crește șansele unui candidat român, așa cum este firesc? Sabotează Guvernul Dăncilă candidatura unui român, primul clasat după interviurile susținute în fată unui juriu de specialiști străini și apolitici, întreabă fostul ministru al Justiției.
Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.
Consiliul COREPER este prezidat de România, care deține președinția Uniunii Europene. Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată.
În paralel, în Parlamentul European, unde se derulează procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) este cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.