148811 – 07122018 – Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a participat, la a treia reuniune ministerială a Forumului UE Internet, desfășurat zilele acestea la Bruxelles.
Instituțiile Europene cu atribuții în domeniul securității au prezentat detalii de interes privind activitatea grupărilor teroriste pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare.
Astfel, teroriștii folosesc platformele de internet pentru a atrage în special tineri și adolescenți.
Principalul mod prin care teroriștii își propagă mesajul în spațiul virtual este reprezentat de clipuri video care glorifică atentatele.
Reprezentanții Radicalisation Awareness Network, Europol și Comisiei Europene, au atras atenția, în repetate rânduri, asupra necesității urgente de adaptare a legislației naționale a Statelor Membre la amenințările reprezentate de radicalizarea în mediul on-line.
Principalele modalități de combatere a acestui fenomen, identificate la nivelul Uniunii Europene sunt eliminarea conținutului din sfera terorismului din mediul on-line și promovarea de mesaje alternative către publicul țintă.
Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos, și Comisarul Uniunii pentru Securitate, Julian King, au subliniat nevoia analizării progreselor înregistrate în ultimul an în lupta împotriva conținutului terorist online și definirea pașilor următori.
A fost subliniată nevoia dublării eforturilor nu doar pentru detectarea, ci și pentru înlăturarea, înainte de a ajunge la utilizatori, a conținutului legat de terorism de pe internet, simplificarea și accelerarea procesul de raportare, îmbunătățirea transparenței și comunicarea periodică a informațiilor din partea companiilor de Internet și pentru creșterea numărului de companii care participă la Forum.
În prezent, baza de date cu conținut terorist cunoscut („baza de date a hashes”), anunțată la Forumul internet al UE pentru 2016 și lansată în primăvara anului 2017, este operațională și a colectat deja mai mult de 40.000 de amprente digitale digitale („hashes”) și imagini de natură teroristă cunoscută. Această cifră ar putea crește exponențial, deoarece mai multe întreprinderi vor începe să populeze baza de date. Acum este necesar să se exploateze pe deplin potențialul bazei de date și să se comunice participanților la forumul UE pe internet informații privind numărul și viteza eliminărilor. Rata alertelor neautomatizate, cum ar fi cele primite de la unitatea UE de raportare pe internet, continuă, de asemenea, să crească.
Platformele majore care participă la Forumul UE pe Internet sunt din ce în ce mai active în dezvoltarea de instrumente automate pentru depistarea și eliminarea conținutului terorist pe Internet. Twitter a raportat că trei sferturi din cele 300.000 de conturi șterse între ianuarie și iunie 2017 au fost șterse înainte de a fi trimis primul tweet. Potrivit YouTube, mai mult de 150.000 de videoclipuri au fost eliminate din iunie 2017. După identificarea conținutului terorist, Facebook elimină 83% din copii în termen de o oră de la încărcare. Este esențial ca toate companiile din sectorul internet să participe la acest efort comun și să împărtășească altor platforme informațiile importante cu privire la ștergerile făcute. Acesta este motivul pentru care Forumul a făcut ca prioritatea să se adreseze noilor întreprinderi și întreprinderilor mici și să le implice în inițiativă.
Dezbaterea contribuie la efortul general al Comisiei de combatere a conținutului ilicit online și îl va ajuta să determine dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru a se asigura că eliminarea rapidă și anticipată a conținutului terorist online.
Forumul UE privind Internetul a fost lansat în decembrie 2015 de Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos, pentru a pune capăt abuzului internetului prin grupurile teroriste internaționale. Acesta reunește miniștrii de Interne ai statelor membre UE, reprezentanții industriei de internet și alți actori interesați care doresc să colaboreze într-un parteneriat voluntar pentru a aborda această problemă complexă și a proteja cetățenii Uniunii.
Forumul are două obiective principale: reducerea accesibilității conținutului terorist online și împuternicirea partenerilor societății civile pentru creșterea volumului de contra-discurs eficient pe Internet.
Companiile de internet au anunțat, în decembrie 2016, cu ocazia Forumului UE Internet, crearea unei baze de date a amprentelor digitale („the database of hashes”) pentru a detecta mai eficient potențialul conținut terorist în mass-media sociale și să împiedice reapariția pe alte platforme. În cadrul aceleiași întâlniri, a fost lansat programul UE pentru abilitarea societății civile pentru a dezvolta campanii cu o contra-retorică eficientă. La 5 octombrie, Comisia a pus la dispoziție încă 6 milioane euro pentru susținerea acestor campanii. Prin programul UE, mai mult de 250 de organizații ale societății civile din Europa au fost instruite pentru a le ajuta să dezvolte contra-discursuri online.
În iunie 2017, Consiliul European a invitat, de asemenea, companiile din acest sector să dezvolte noi tehnologii și instrumente pentru a îmbunătăți detectarea și eliminarea automată a conținutului care încurajează comiterea actelor de terorism, suplimentarea, dacă este cazul, prin măsuri legislative adecvate la nivelul UE. Ca urmare a acestui apel, Comisia a stabilit orientări și principii pentru platformele online de creștere a prevenirii, detectării și eliminării proactive a conținutului online ilegal, inclusiv a conținutului legate de terorism.
La a treia reuniune ministerială a Forumului UE Internet au participat reprezentanți ai industriei, inclusiv Google / YouTube, Facebook, Microsoft, Twitter, Justpaste.it Snap, WordPress, precum și reprezentanți ai statelor membre, Europol, rețelei europene de comunicații strategice (SNA), cercetarea VOX-Pol (o rețea de cercetare privind extremismul politic violent on-line) și reprezentanți ai conducerii executive a Comitetului împotriva Terorismul ONU (UNCTED).
Lupta împotriva acestui fenomen este o prioritate a Consiliului JAI în perioada Președinției Române.