148833 – 10122018 – Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, și se alătură tuturor celor care împărtășesc valorile pe care această zi le reprezintă.
În acest an în care aniversăm şi împlinirea a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, 10 decembrie este o zi în care, cu atât mai mult, trebuie să conştientizăm că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi ignorate sau încălcate, fiind esenţial ca acestea să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică.
Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă angajamentul faţă de promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului, indiferent de rasă, sex, stare socială sau credinţă religioasă şi condamnă orice încercare de diminuare a principilor de universalitate şi indivizibilitate a drepturilor omului.
Ministerul AfacerilorExterne subliniază că, în această perioadă marcată de provocări multiple pe fondul recrudescenţei rasismului, xenofobiei, discursului urii, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, la crizele existente,cum ar fi migraţia, precum și la încălcările normelor de drept internaţional.
În calitatede stat membru al ONU şi al altor organisme internaţionale şi regionale, acum,în prag de preluare a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene,România se alătură eforturilor comunităţii internaţionale în vederea respectării drepturilor omului în întreaga lume. În îndeplinirea acestei sarcini, Ministerul Afacerilor Externe doreşte să sublinieze, o dată în plus, rolul important şi aportul organizaţiilor neguvernamentale.
Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984),Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului(1989) şi altele.