148660 – 26112018 – Senatorul PMP, Vasile-Cristian Lungu a luat parte vineri la o întrevedere cu cancelarul Sebastian Kurz, secretarul de stat Karoline Edtstadler și tineri politicieni, membri ai Parlamentului Austriei. Întrevederea a fost organizată de Parlamentul European în marja Președinției austriece a Consiliului UE în colaborare cu Industria Tânără, organizația de tineret a Federației Industriilor Austriece. Forumul tinerilor parlamentari a avut în vedere un schimb de opinii cu tinerii reprezentanți din domeniul economic austriac și membri ai parlamentelor naționale ce fac parte din Uniunea Europeană.
Scopul reuniunii a fost acela de a atrage atenția asupra faptului că în Europa șomajul este în creștere, iar experții economici prognozează o încetinire drastică a ratelor de creștere economică din Germania, actualul motor al creșterii europene și diminuare a ocupării forței de muncă, iar Austria dorește să își recomande economia sa tinerilor parlamentari ai statelor membre UE. Contextul său geopolitic din inima Europei (între vechile și noile state membre, pe axa dintre nordul și sudul european) și agilitatea sa economică, datorată dimensiunilor sale, reprezintă împreună peisajul ideal de afaceri, în opinia organizatorilor.
Alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz și secretarul de stat Karoline Edtstadler au mai participat și următorii membrii ai Parlamentului Austriac: Therese Nicc (OVP), Nico Marchetti (OVP), Carmen Jeitler-Cincelli (OVP), Claudia Gammon (NEOS), Gerald Loacker (NEOS), Alma Zadic (PILZ), Stephanie Cox (PILZ) și Eva Holtzleitner (SPO).
În timpul discuțiilor cu cancelarul Sebastian Kurz, senatorul Vasile-Cristian Lungu i-a cerut acestuia opinia despre un posibil Austrian-exit, cu care presa din Austria a scris că Sebastian Kurz sau membri ai cabinetului său ar putea fi de acord. În cadrul întâlnirii au mai avut loc o serie de discuții despre problemele pe care globalizarea le ridică pentru parteneri economici ca: Austria, Uniunea Europeană și România. Subiectele discuției s-au axat în special pe subiectul zonei de liber schimb Schengen și impulsul, asupra economiei și mediului de afaceri românesc, pe care apartenența la aceasta îl va da țării noastre.
În urma discuțiilor abordate, senatorul Vasile-Cristian Lungu a mai afirmat: „Austria rămâne de departe un model și am convingerea că parteneriatul economic și nu numai al României cu Austria este una dintre cele mai importante reușite ale decidenților noștri politici din 1990 încoace”.
Conform senatorului Vasile-Cristian Lungu, primele trei țări din topul investitorilor străini în România cumulau 51,3% din soldul investițiilor străine directe (ISD), la finele anului trecut, până la 38,917 miliarde de euro, o creștere de 12,3% față de anul anterior. În topul soldului ISD la 31 decembrie 2017, a treia țară este Austria – cu o pondere de 12,6%, în creștere de la 11,9% în anul anterior, după o majorare a soldului investițiilor cu 14,9%, până la 9,575 miliarde de euro.