148580 – 20112018 – Deputatul USR Claudiu Năsui avertizează asupra faptului că suntem țara care taxează cel mai mult munca, din toată Europa de Est. Acesta atrage atenția că de multe ori aflăm despre cum a mai cheltuit statul banii din impozite: aflăm aproape în fiecare zi de noi moduri în care bugetul de stat a fost furat, de la comisioane speciale pentru achiziții la supra-preț, la structuri întregi care se înființează pentru a servi interesului unuia sau altuia (faimoasele sinecuri).
Întrebarea adresată de deputat este de unde vin banii aceștia. De fiecare dată când statul mai crește o pensie specială, sau se mai face un teren de fotbal în pantă sau un parc în mijlocul la nicăieri, sau se mai dă o subvenție la o industrie prietenă, toate acestea se plătesc din banii celor care muncesc și plătesc taxe și impozite în România. E un adevăr simplu care trebuie conștientizat de toată lumea. Tot ceea ce face statul, o face pe banii luați de la contribuabili.
Un studiu Deloitte publicat recent arată că România are cea mai mare impozitare a muncii din toată Europa de Est. Studiul ne compară cu alte 10 țări. România practică 41.5% impozit, după noi vine Ungaria la mare diferență cu 34%, Polonia cu 27%, deci suntem de departe fruntași. Deputatul asociază aceste cifre cu exodul îngrijorător de populație activă din țară, precum și cu lipsa acută de forță de muncă. Năsui menționează: “Ce a făcut PSD-ALDE în acest sens în România? Au agravat problema. În 2017, în loc să relaxeze impozitarea pe muncă mai ales a celor mai săraci români, ei au sporit-o. Au schimbat codul fiscal astfel încât cineva care muncește 2 ore să plătească taxe cât pentru 8 ore. De ce au făcut asta? Pentru că nu mai știu de unde să scoată bani pentru a face față cheltuielilor pe care le-au explodat tot ei. De ce tot crește statul salariu minim? Tot din cauza acestui procent. Cu cât crește salariu minim mai mult cu atât extrage mai multe taxe din munca noastră”.
Soluția propusă este una simplă: să nu se mai impoziteze salariu minim. Acest lucru ar fi pozitiv și din punct de vedere economic și din punct de vedere social, pentru că ar crește salariul net tocmai pentru cei mai slab plătiți români, astfel munca fiind mai rentabilă în România. Cei mai săraci ar câștiga mai mult și alții care au plecat în căutarea unor salarii mai bune în alte țări ar fi mai stimulați să se întoarcă în țară unde e nevoie de ei, spune Năsui.