148676 – 27112018 – USR susține că noua lege a pensiilor votată luni în Senat nu rezolvă cea mai mare inechitate atunci când vine vorba despre pensii: existența pensiilor speciale. USR subliniază că orice reformă în domeniul pensiilor trebuie să includă eliminarea pensiilor speciale.
”Nu putem vorbi despre respectarea principiului contributivității și echitate atâta vreme cât menținem pensiile speciale în sistem. Acest proiect de lege oferea ocazia pentru a face ceva în această privință. Costul modificărilor aduse de această nouă lege a pensiilor este de 81 miliarde de lei. În același timp, costul pensiilor speciale se ridică la 8 miliarde de lei pe an. Știți ce înseamnă aceste 8 miliarde de lei? Bugetul pe un an al Ministerului Sănătății în acest moment. Dacă PSD își dorea echitate, accepta să includă în lege interdicția de a cumula o pensie specială cum e cea a parlamentarilor cu o pensie din sistemul public, așa cum s-au gândit că nu poți cumula două pensii de serviciu. Sau ar fi votat propunerea USR de abrogare a pensiilor speciale.”, a spus Florina Presadă, senator USR, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.
USR atrage atenția că legea este nedreaptă și pentru că impune un stagiu minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie unor categorii defavorizate, cum sunt persoanele aflate în stare de invaliditate. Acest lucru este nedrept și posibil neconstituțional, deoarece Curtea Constituțională afirmă în decizia nr. 680/2012 că ”Legiuitorul nu poate impune condiții nerezonabile pentru persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza bolilor obișnuite și a accidentelor care nu au legătură cu muncă în privința acordării pensiei de invaliditate”.
Un alt punct discriminatoriu din proiectul de lege, este legat de prevederile discriminatorii privind persoanele cu handicap grav, în sensul în care numai nevăzătorii pot deveni pensionari dacă au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare. „Motivul pentru care Ministerul Muncii nu susține aplicarea acestor prevederi pentru toate persoanele cu handicap grav este că… nu au bani, deși au argumentat că această discriminare pozitivă este permisă. Totuși, în acest caz, nimic nu ne împiedică să tratăm în mod egal toate persoanele încadrate în grad de handicap grav! Nu putem accepta că Guvernul pretinde să facă economii fix pe seama persoanelor cu handicap grav în timp ce susține crearea de pensii speciale pentru primari, cum a făcut-o în cadrul Comisiei de Cod Administrativ!”, subliniază Presadă.
O altă nedreptate din legea pensiilor este legată de faptul că, potrivit noului proiect, contestarea deciziilor de pensionare nu se va mai face, într-o primă instanță, la o Comisie de contestații din cadrul Casei Naționale de Pensii, ci direct în instanță. Cu alte cuvinte, bătrânii vor trebui să se ducă în instanță, pe cheltuiala lor, pentru a contesta o decizie de pensionare. Întrebați de ce au procedat așa, reprezentanții Guvernului au spus că nu au personal, deci e mai bine ca toate aceste costuri să fie suportate chiar de către cetățeni.
Pe lângă aceste neajunsuri, legea comportă un cost nemenționat nicăieri: costul recalculării celor 5.2 milioane de pensii. ”În ceea ce privește recalculările, Președintele Casei Naționale de Pensii, domnul Stănescu, a precizat că acestea vor fi făcute cu un soft nou care urmează a fi achiziționat, până acum ei folosind un program în care datele erau incorecte. Nu am înțeles despre ce date era vorba, căci nu am primit un răspuns clar în cadrul dezbaterilor din Comisia de Muncă nici din partea Președintelui Casei Naționale de Pensii, nici din partea ministrului Lia Olguța Vasilescu”, transmite Presadă.
În urma considerentelor enumerate mai sus, senatorii USR s-au abținut de la votul pe proiectul de lege privind pensiile.