148503 – 14112018 – Partidele de la guvernare din România, PSD și ALDE, au fost părăsite de colegii lor europeni din grupurile europarlamentare din care fac parte, marți, la votul dat, la Strasbourg, de Parlamentul European pentru rezoluția care condamnă ”intervenția violentă și disproporționată” a jandarmilor la protestul anticorupție din august, de la București, și care îndeamnă autoritățile din România să se opună dezincriminării corupției.
Reamintim că Parlamentul European a adoptat marți rezoluția care condamnă violențele jandarmilor, cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă și 40 de abțineri, din totalul de 749 de membri ai PE.
Din grupul S&D (din care fac parte europarlamentarii PSD), 133 de europarlamentari, inclusiv liderul grupului, Udo Bullmann (Germania), au votat pentru rezoluție.
În schimb, împotriva rezoluției au votat numai 23 de europarlamentari ai grpului S&D, din care 11 sunt de la PSD (sau aleși pe lista PSD): Victor Boştinaru, Andi Cristea, Doru Frunzulică, Dan Nica, Ioan Mircea Paşcu, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Claudiu Tănăsescu, Claudia Țapardel, Gabriela Zoană și Maria Grapini (aleasă pe lista PSD, dar face parte din Partidul Puterii Umaniste, al lui Dan Voiculescu).
De la grupul european ALDE, 50 de eurodeputați au votat pentru rezoluție, inclusiv liderul grupului, Guy Verhofstadt și președintele Alde Party, Hans van Baalen.
Împotriva rezoluției au votat doar 7 membri au grupului european ALDE, din care 3 români: Norica Nicolai, Renate Weber (ambele de la ALDE România, partidul lui Tăriceanu) și Mircea Diaconu. Împotriva rezoluției a votat și europarlamentarul Ramona Mănescu. Ea figurează încă pe lista de vot ca fiind din partea Partidului Popular European (PPE), însă în luna august a demisionat din PNL și s-a înscris în partidul ALDE, al lui Călin Popescu Tăriceanu.
Europarlamentarii de la PNL, la fel ca majoritatea colegilor lor din grupul PPE, care au fost marți la sesiunea plenară de la Strasbourg, au votat pentru rezoluția care condamnă intervenția violentă a jandarmilor, de la București, din august. În schimb, Csaba Sogor, de la UDMR (membru al PPE la nivel european), s-a abținut de la votul pe rezoluție, dar colegul său Iuliu Winkler (UDMR/PPE) a votat pentru rezoluție, la fel ca europrlamentarii PNL și majoritatea celor din PPE.