148599 – 21112018 – Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu se vor afla joi și vineri în Las Palmas, capitala insulei Grand Canaria (regiunea Insulelor Canare din Spania), cu ocazia Conferinței anuale a regiunilor ultra-periferice (nouă regiuni situate la mii de km de continentul european). Conferința se va desfășura în prezența Maiestății Sale Felipe VI, regele Spaniei.
Joi, 22 noiembrie, comisarul european Corina Crețu va lansa, împreună cu ministrul regional pentru Politică Teritorială, Dezvoltare Durabilă și Securitate, Nieves Lady Barreto Hernández, grupul de lucru pentru gestionarea deșeurilor și va vizita, împreună cu ministrul regional pentru Educație, Soledad Manzón Cabrera, proiectul centrului integrat de formare profesională de la Villa de Agüimes. Comisarul pentru politică regională va vizita platforma oceanică a Insulelor Canare Plocan și, apoi, alături de președintele Comisiei Europene, va participa la dineul oficial din cadrul Conferinței regiunilor ultra-periferice. De asemenea, comisarul Crețu se va întâlni cu președintele Insulei Saint-Martin, dl. Daniel Gibbs.
A doua zi, 23 noiembrie, președintele Jean-Claude Juncker va susține un discurs în sesiunea de deschidere a Conferinței anuale. Corina Crețu va participa la prezentarea proiectului FORWARD și va susține un discurs în încheierea Conferinței anuale, acesta fiind urmat de o conferință de presă alături de președinții regiunilor ultra-periferice. La finalul vizitei, comisarul Crețu va avea întâlniri cu președintele guvernului Insulelor Canare și cu președintele guvernului Insulelor Azore.
Vizita președintelui Jean-Claude Juncker și a comisarului european Corina Crețu are loc la un an de la lansarea noii strategii a UE pentru regiunile ultra-periferice, prezentată în Guyana de președintele Comisiei Europene împreună cu președintele francez Emmanuel Macron. Acest parteneriat consolidat presupune, în mod special, un tip de asistență personalizată pentru aceste regiuni, în cooperare cu statele membre cărora le aparțin, pentru a le sprijini în utilizarea propriilor atuuri specifice, în crearea de oportunități pentru locuitorii lor și în realizarea de beneficii din procesul de globalizare.