Acasă Social Românii care lucrează în Austria, cărora le-au fost reduse alocațiile pentru copii,...

Românii care lucrează în Austria, cărora le-au fost reduse alocațiile pentru copii, pot cere sprijinul Centrului SOLVIT România

DISTRIBUIȚI

  148310 – 30102018 – Românii care lucrează în Austria, cărora le-au fost modificate alocațiile pentru copii în urma schimbărilor legislative adoptate de Parlamentul Austriei, pot cere sprijinul Centrului SOLVIT România în cazul în care consideră că sunt discriminați și li s-au încălcat drepturile.

Centrul SOLVIT România, aflat în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, are rolul de a soluționa, cu celeritate, probleme cauzate de încălcarea dreptului Uniunii Europene. Concret, în cazul în care identifică o încălcare a dreptului Uniunii Europene, Centrul SOLVIT România va contacta Centrul SOLVIT Austria, acesta din urmă fiind responsabil să contacteze autoritatea națională competentă pentru a identifica o soluție pentru problema semnalată.

Cetățenii se pot adresa Centrului SOLVIT România la următoarele date de contact:

–           prin completarea formularului online disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

–           prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

–           la numerele SOLVIT apelabile din străinătate – 0374300270 sau din România – 0800672507

„Prin intermediul activității desfășurate de SOLVIT România, serviciu pe care l-am relansat cu succes anul trecut, ne dorim să arătăm că cetățenii români sunt protejați și că reacționăm atunci când există orice semnal că ei ar putea fi trataţi incorect. În ultimul an, cazurile SOLVIT România au fost soluționate în proporție de 99%, patru cazuri din cinci fiind soluționate mai rapid față de termenul maximal de zece săptămâni prevăzut la nivel european”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Parlamentul Austriei a adoptat, în data de 24 octombrie, legea privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene care lucrează pe teritoriul statului austriac. Această măsură afectează cetățenii mai multor state, inclusiv România, ducând la o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările Uniunii Europene unde trăiesc acești copii. Conform datelor publice disponibile un număr de peste 14.000 de copii români ar fi afectați de această măsură.

SOLVIT reprezintă un mecanism creat și coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieței interne, care funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale statelor membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene.

Fiecare plângere este gestionată de două centre SOLVIT: cel de origine (centrul SOLVIT fie din statul membru de cetățenie sau de stabilire, fie din statul membru care deține o legătură administrativă cât mai strânsă cu petentul) și cel responsabil (centrul SOLVIT din statul membru în care se află autoritatea publică care a încălcat legislația UE).

Pe de altă parte, SOLVIT nu poate rezolva litigii între două firme sau problemele întâmpinate în calitate de consumator, dar nici nu gestionează plângeri la adresa instituţiilor Uniunii Europene. Pentru mai multe informații despre rețeaua SOLVIT, puteți accesa pagina dedicată SOLVIT de pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, https://www.mae.ro/node/19312 sau să consultați site-ul oficial al Comisiei Europene, http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.