147983 – 04102018 – Lucrările primei zile a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO au fost dedicate unei sesiuni de discuții în cadrul Comisiei NATO-Georgia, prilej cu care au fost analizate aspecte vizând implementarea Pachetului substanțial NATO-Georgia, participarea partenerului georgian la operații și exerciții și evaluarea propunerilor părții georgiene vizând asocierea la eforturile NATO de consolidare a securității la Marea Neagră.
În ceea ce privește cooperarea NATO-Georgia, ministrul Mihai Fifor a evidențiat progresele înregistrate și nevoia de intensificare a dialogului în domenii de interes comun. În acest context, a precizat că asigurarea securității regionale este un element-cheie al acestei cooperări, punctând faptul că situația din zona Mării Negre continuă să fie caracterizată de evoluții complexe și complicate. Mihai Fifor a evidențiat angajamentul Georgiei la eforturile Alianței de asigurare a securității în regiune.
Tot miercuri, ministrul român al apărării a participat la o cină de lucru în format aliat, pe timpul căreia s-a discutat despre partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO (burden sharing), din perspectiva concluziilor Summit-ului din luna iunie.
Aliații s-au angajat să elaboreze și să transmită, până la sfârșitul acestui an, planuri naționale credibile în vederea implementării Angajamentului privind asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge – DIP), asumat la Summit-ul din Țara Galilor, din anul 2014.
Aceste planuri vor acoperi trei dimensiuni, respectiv contribuții în bani (Cash) – alocarea de până la două procente din PIB pentru apărare, dezvoltarea și punerea de capabilități la dispoziția NATO, respectiv contribuții la operațiile și misiunile desfășurate de NATO.
Ministrul Fifor a punctat, în context, faptul că România îndeplinește cu succes toate aceste condiționalități, ceea ce dovedește că țara noastră este un aliat credibil și angajat în asigurarea stabilității întregii Alianțe. A precizat, de asemenea, că partajarea echitabilă a responsabilităților trebuie să rămână o prioritate pe agenda aliată, având în vedere că are implicații în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește relația transatlantică.