148124 – 17102018 – ”Avem nevoie de un pact pentru educație, un pact pentru sănătate, un pact pentru construcția de autostrăzi”. Guvernanții de astăzi ne ”amenință” de vreo doi ani cu construirea de spitale. M-am uitat pe statisticile europene și mă întreb de ce avem nevoie mai întâi? De educație pentru sănătate sau de construirea mai multor spitale? – declară Marian Petrache, vicepreședinte al PNL București-Ilfov.
România se află pe locul 6 în Uniunea Europeană la numărul de paturi în spitale. Datele publicate acum doi ani de EUROSTAT arată că, cu 667 de paturi/100.000 de locuitori, România este devansată cu puțin de Bulgaria (681) și de Austria, Lituania, Ungaria și Germania. Țara noastră devansează însă țări mult mai potente financiar precum Franța (628), Marea Britanie (275), Norvegia (385), Elveția (467), dar și Spania, Grecia, Italia sau Republica Cehă.
Cumva media de viață și sănătatea noastră sunt pe locul 6 în Europa?! Sunt cetățenii români mai sănătoși decât cei din Marea Britanie, Elveția, Norvegia? Din păcate, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ne arată că România ocupă poziţii fruntaşe în Europa la mai multe capitole, cum ar fi bolile cardiovasculare ori cancerele, dar şi în privința mortalității prin aceste patologii.
Un cunoscut cercetător în domeniul sănătății, prof. Luc Montagnier susține ”să scoatem sănătatea din spitale și să o dezvoltăm mai mult în școli, în întreprinderi, oriunde în cotidianul indivizilor”. Cu alte cuvinte, ne spune că prevenția este medicina viitorului.
E prea mult pentru România să gândească pro-activ? E prea greu să facem prevenție, să ne creștem copiii responsabil, în speranța unei vieți cât mai lungi și mai sigure?
Petarche crede că nimic nu e prea mult, dacă știi să te organizezi. Și clar că este sănătos din punct de vedere economic ca o țară să investească în prevenție, în loc să combată boli cronicizate, greu de gestionat sau imposibil de tratat. Orice boală depistată în stadiu incipient este mult mai ușor și mult mai ieftin de tratat. Este imperios să impunem reguli atât medicinei de familie, cât și cetățenilor. Reguli pe care nu le inventăm noi acum, ci le-au descoperit și le aplică cu succes popoare care își trăiesc viețile liniștit, acasă și nu prin spitale. Oamenii pot fi convinși să meargă periodic la medic, dacă înțeleg beneficiile pentru viața lor. De aceea, Statul are obligația să facă educație pentru sănătate, pentru a cheltui mai puțin și, în primul rând, pentru a avea mai multă sănătate.
În concluzie, așa cum înainte să-ți cumperi mașină te preocupi să înveți să conduci și să-ți iei permis în acest sens, pentru a avea un popor sănătos, trebuie să-l educi pentru sănătate.
E timpul ca în politica românească să se schimbe paradigma! Sunt câteva domenii în care clasa politică și societatea trebuie să ajungă la un consens, în interesul general. Avem nevoie de un pact pentru educație, un pact pentru sănătate, un pact pentru construcția de autostrăzi. Și pentru că sunt om politic, iar PSD-ul, partidul care guvernează România astăzi, nu a reușit să ne unească în acest an al Centenarului Marii Uniri, voi cere Partidului Național Liberal să facă acest pas important pentru România, spune Petrache.