148101 – 15102018 – Comunitatea Declic a lansat o nouă investigație, care demonstrează cum sunt distruse pădurile virgine din România. După cercetări în teren, discuții cu autoritățile și analiză a datelor de pe site-ul inspectorulpădurii.ro, a fost finalizată ancheta privind pădurea de la Conțu, din Munții Lotrului, Sibiu.
Au fost descoperite foarte multe tăieri care brăzdează pădurea, iar o exploatare fără documente legale a distrus 3 hectare de pădure cvasivirgină din inima Sitului Natura 2000 Frumoasa. Investigația demonstrează cum acest caz nu este singular pădurii de la Conțu, ci recurent pentru toate pădurile virgine și cvasivirgine inventariate în 2004 prin programul PIN-MATRA.
Pe toată suprafața tăierii, solul este erodat, crengi și resturi sunt împrăștiate peste tot, trunchiuri sunt abandonate. La transportul lemnului, traversarea pârâului Conțu s-a realizat direct prin albie, fără instalarea de tuburi de beton sau podețe de lemn.
Această pădure este proprietate publică de stat și este administrată de Ocolul Silvic Avrig. În România, administrarea pădurilor se face în baza unui amenajament. Amenajamentul în vigoare a fost realizat în perioada 2012-2013.
Din cele 117 hectare de pădure virgină, doar 47 au fost cuprinse în amenajament ca păduri cvasivirgine. Restul de 70 de hectare au rămas la cheremul Ocolului Silvic Avrig. Pe hărțile satelitare de pe site-ul inspectorulpadurii.ro acestea apar zdrențuite de numeroase exploatări.
În investigația sa, echipa Declic a avut un instrument fără de care nu ar fi putut descoperi defrișările ilegale – site-ul inspectorulpadurii.ro. La momentul publicării acestui material, însă, inspectorulpadurii.ro nu mai este însă actualizat de către Ministerul Apelor și Pădurilor, deci nu mai poate fi folosit.
Astfel, s-a aflat de tăierea făcută de SC Mario Forest SRL, în baza Actului de Punere în Valoare (APV) nr. 1040548 din 05.10.2016 și a Autorizației de Exploatare nr. 1147456, cu termenul 17.05.2017 – 31.10.2017 eliberate de Ocolul Silvic Avrig. La o verificare mai amănunțită s-a descoperit că firma a tăiat 3 hectare de pădure fără autorizație de mediu sau aviz de la Garda Forestieră.
”Când am încercat să aflăm mai multe, ne-am lovit de opacitatea Romsilva. Astfel că am fost nevoiți să punem cap la cap informațiile de pe inspectorulpadurii.ro și din teren cu date obținute de la APM Sibiu, Administrația Sitului Natura 2000 Frumoasa și Garda Forestieră Brașov. Am descoperit că exploatarea de la Conțu s-a făcut fără avizul Administrației Sitului Natura 2000 Frumoasa, iar pădurea cvasivirgină a fost tăiată fără avizul Gărzii Forestiere Brașov”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner Declic.
Mai mult, Garda Forestieră Brașov a confirmat printr-un document oficial că nu a emis niciun aviz pentru exploatare în pădurile cvasivirgine din zona Conțu în anii 2016-2017. Pentru această perioadă, au fost identificate 5 exploatări în acel trup de pădure (2 în 2016, 3 în 2017).
Firma exploatatoare, Mario Forest SRL, este unul dintre furnizorii Holzindustrie Schweighofer. Schweighofer, în ciuda angajamentelor asumate, a preluat lemnul de la această tăiere, dar și din alte exploatări care au avut loc în acest trup de pădure în anul 2017. Investigația completă poate fi citită aici: http://paduri-virgine.declic.ro/