147984 – 04102018 – La Festivalul European PRIX EUROPA 2018 de la Berlin pe 17 octombrie, se va proiecta Documentarul “PE CALE” (ON MY WAY), singurul film românesc nominalizat la acest festival, realizat de Ana Preda.
„Filmul l-am terminat în iunie 2018 și a fost produs de Casa de Producţie pentru TVR 1. Acum este nominalizat la Prix Europa – The European Broadcasting Festival 2018, alături de alte 24 de producţii din 14 ţări. Ca urmare, “finalistele” rezultate în urma unui proces riguros de selecție din cele peste 590 de producții înscrise (realizate de televiziuni precum BBC, ZDF, YLE, ORF, France Télévisions etc.), vor fi proiectate la Berlin și Postdam între 14 și 19 octombrie 2018, la PRIX EUROPA Festival. Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 19 octombrie 2018, în cadrul Galei Prix Europa 2018, care va avea loc la Posadam. Mai mult, această nominalizare implică intrarea automată a documentarului PE CALE în altă preselecție internațională, cea a festivalului Fipadoc – International Documentary Festival, care va avea loc la Biarritz, în Franța, între 22 și 27 ianuarie 2019.
Documentarul PE CALE/ povestea devenirii lui Tibi Ușeriu vorbește despre resetarea lui Tibi, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor.
Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine.
“Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018).
Filmul “PE CALE/ despre voință și schimbare” caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.
Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecut cât și prezentul.
Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nut. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Ilustratorul și animatorul spune: “Cred în puterea oamenilor de a fi buni, de a se corecta dacă au greșit, de a-și canaliza destinele către cauze nobile în beneficiul celorlalți. Documentarul și povestea lui Tibi mi-au oferit prilejul să fiu o părticică din lumea artiștilor care transmit acest mesaj prin artă.”. Același crez se regăsește și-n alte proiecte la care a participat Ioana Florea Nuț: ilustrarea cărții „Tales of Ancient Wisdom”, o colecție de povesti vechi si pline de înțelepciune adunate din întreaga lume, banda desenată „Marathons des Sables”, povestea lui Andrei care a alergat prin deșert pentru strângere de fonduri ca să reîmpădurească sudul României, și seria de scurtmetraje despre istoria Marxismului”, scrie Ana Preda într-o postare pe Facebook .