148220 – 23102018 – O delegație de parlamentari români, condusă de deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, co-președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (CCIE), a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 18-20 octombrie 2018. Din delegație au mai făcut parte deputați Ștefan Mușoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene și Nicolae-Daniel Popescu, secretarul Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniței.
În cadrul vizitei, parlamentarii români au participat la inaugurarea sediului reabilitat și modernizat al Grădiniței nr. 224 din Cruzești, municipiul Chișinău. Realizarea acestui proiect este rezultatul implementării „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare de 26 de milioane de euro. Cu aceste fonduri, în ultimii trei ani, au fost renovate aproximativ 63% din totalul de 1461 de unități preșcolare. Implementarea și gestionarea programului sunt asigurate de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
Afirmând angajamentul României pentru investiția durabilă în educația tinerelor generații din Republica Moldova, co-președintele CCIE, Bogdan-Ionel Rodeanu, a declarat, în alocuțiunea ținută la momentul inaugural, că Republica Moldova rămâne în continuare o prioritate pentru România. „Acest complex educațional se mai dezvoltă pentru că va mai fi încă o grupă de copii. Am depășit deja 845 de proiecte pe care România le-a finanțat direct pentru reabilitarea și dotarea unor astfel de instituții preșcolare. Ne bucurăm că e un succes real și e atât de bine simțit de cei care au nevoie. România se implică direct în asistența tehnico-financiară pe care o oferă atât în domeniul educațional, cât și în alte domenii care țin de progresul și bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova”.
Menționând că obiectivul strategic al cooperării bilaterale româno-moldovene îl constituie integrarea europeană a Republicii Moldova, a fost evidențiat dinamismul colaborării și în alte domenii, precum: sănătatea și serviciile de urgență, cultura, dezvoltarea regională, agricultura, cooperarea transfrontalieră și interconectarea energetică.
Partea română a subliniat faptul că pentru toate proiectele derulate, țara noastră promovează constant principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor, astfel încât toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, religie sau limba vorbită, să cunoască o creștere a nivelului de bunăstare.
În acest context, a fost reiterată importanța amplificării colaborării bilaterale și rolul pe care parteneriatul cu România îl are pentru modernizarea Republicii Moldova din perspectiva integrării în Uniunea Europeană. Vectorul european este singura modalitate de consolidare a democrației, a statului de drept, de întărire a securității și stabilității și, mai ales, a prosperității Republicii Moldova.
Membrii delegației parlamentare române au avut, de asemenea, o serie de întâlniri cu oficiali din Republica Moldova, fiind afirmată necesitatea întăririi dialogului politic și a cooperării sectoriale.