148098 – 15102018 – Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care va pune în acord legile justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia. ”Această soluţie a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, cât şi cu întrevederea avută cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans. După cum ştiţi, cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost vlidate de CCR şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o amornizare a prevederilor legilor, astfelîncât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică, pentru buna desfăşurare a actului de justiţie”, a anunţat Viorica Dăncilă înainte de ședință.
Procurorul general a României, Augustin Lazăr, a criticat luni modificările aduse, spunând că vor fi afectate marile dosare, precum dosarul Revoluţiei din 1989 şi cel al violenţelor din 10 august, din cauză că vor înceta delegările procurorilor militari la Parchetul General şi care contribuie la aceste dosare. Procurorul general a subliniat faptul că odată aceste colective destrămate ”va fi greu de ştiut cum anume vor mai putea fi soluţionate aceste dosare”.
”Din păcate proiectele de lege făcute în grabă sunt de natură să afecteze marile dosarele aflate în curs de soluţionare. Spre exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute. Spre exemplu, cele aflate pe rolul parchetelor militare. Au fost concentrate resurse umane prin delegare pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, la aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, prezent la Consiliul Superior al Magistraturii.
Proiectul de OUG nu a fost publicat nici de guvern, nici de Ministerul Justiţiei.
Una dintre principalele prevederi ale proiectului se referă la pensionarea anticipată a magistraţilor cu vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, care se amână până la 31 decembrie 2022. De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune şi o modificare în ceea ce priveşte selecţia procurorilor-şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Astfel, în proiectul de OUG se prevede ca interviurile de la Ministerul Justiţiei cu candidaţii să fie publice, transmise online şi apoi arhivate. În document se mai prevede modificarea şi, practic, îngreunarea procedurii de revocare a unui membru ales al CSM. Şi aceasta este o solicitare formulată de Comisia de la Veneţia. O altă modificare care atrage atenţia se referă la posibilitatea ca ministrul Justiţiei să ceară sancţionarea unor magistraţi. Prevederea a mai fost în vigoare în trecut şi, ulterior, anulată. ”Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători sau procurori poate fi exercitată şi de ministrul Justiţiei. Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecţia Judiciară, la solicitarea ministrului Justiţiei”, se arată în proiectul de OUG.