147919 – 28092018 – USR solicită Primăriei Sectorului 3 să demareze procedurile legale pentru ca terenul retrocedat din parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR) să fie încadrat în categoria ”spații verzi” (V1a), adică neconstruibil. Este vorba despre o suprafață de 12 hectare din Parcul Alexandru Ioan Cuza care, potrivit propunerii de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3 se află în categoria CB3 (70% beton, 20m regim de înălțime) pe care se pot construi imobile și centre comerciale.
Motivele – dincolo de faptul că terenul în cauză face obiectul unei retrocedări discutabile din epoca Videanu – țin de prevederile legale în vigoare. Astfel, potrivit Legii 24/2007, persoanele fizice și juridice au obligația ”să nu diminueze suprafețele spațiilor verzi”. Iar realitatea din teren și întregul istoric al Parcului IOR, începând cu anii 70, arată că acolo a fost și trebuie să rămână spațiu verde.
În virtutea obligațiilor legale ce-i revin, Robert Negoiță trebuie să demareze procedurile pentru includerea terenului respectiv în categoria spații verzi. Avem cadru legal și iar legea obligă autoritățile să ”extindă suprafețele ocupate de spații verzi, prin includerea în categoria spațiilor verzi publice a terenurilor cu potențial ecologic sau sociocultural.”
De altfel, există în București proprietari privați pe astfel de suprafețe încadrate ca spații verzi. Există inclusiv cazuri în care municipalitatea a răscumpărat conform legii terenul respectiv pentru a-l consacra utilizării publice ca spațiu verde.
”Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că dreptul de a deține un teren nu este totuna cu dreptul de a construi orice și oricum pe el. Simplul fapt că ai dobândit, nu mai spunem cum, acel teren, nu înseamnă că autoritatea trebuie să asiste pasiv la betonarea unui spațiu verde. Înțeleg că Robert Negoiță invocă tot felul de pretexte pentru a nu face ceea ce îi cer cetățenii. Dar mai știu că dacă își dorește ca parcul IOR să rămână intact, are la îndemână toate soluțiile juridice! Se pare însă că avem de-a face cu o complicitate toxică între actualul primar și proprietarii reali ai terenului. Este exact acea complicitate care, sub aparența respectării legii, a dus la dispariția a sute de mii de hectare de spațiu verde din București. Când aleșii iresponsabili și dezvoltatorii fără scrupule își dau mâna, atunci spațiul verde este în pericol. Și este exact situația pe care o avem acum”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.
”Problema spațiilor verzi este una extrem de gravă în sectorul 3, mai ales de când Robert Negoiță este primar. Au fost nenumărate cazuri în care Primăria a betonat spațiile verzi, a tăiat copacii sau i-a înlocuit cu unii care s-au uscat. Acum însă situația este de-a dreptul dramatică pentru că Robert Negoiță este gata să parafeze betonarea unei treimi din parcul IOR. Nu a făcut nimic pentru a preveni un astfel de deznodământ pe care înclin să cred că, de fapt, chiar și-l dorește. Tot ceea ce îi cerem acum este să găsească soluția juridică pentru ca cele 12 hectare de spațiu verde să rămână așa cum au sunt acum și așa cum au fost mereu. Adică spațiu verde”, a declarat Ana Galbenu, lider al consilierilor locali USR Sector 3.
PUZ-ul Sector 3 va fi dezbătut public în data de 1 octombrie a.c., de la 14:30 la Primăria S3 (Calea Dudești 191). USR București îi invită pe toți cei interesați să participe la această dezbatere și să-i solicite primarului Robert Negoiță să nu sacrifice parcul IOR în favoarea rechinilor imobiliari.