147394 – 07082018 – Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, este rezervat în a se pronunța în legătură cu decizia mutării ambasadei României din Israel: „Nu există concluzii. Există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia”, a spus Meleșcanu. În conferința de presă de astăzi (7 august 2018) în care a prezentat bilanțul activității MAE, șeful diplomației române a anunțat că documentul care analizează problemă mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim mai are nevoie de semnătura unui secretar de Stat din MAE, urmând a fi transmisă decidenților politici care să ia o hotărâre cu respectarea dreptului internațional. Meleșcanu a vorbit despre o analiză a avantajelor și dezavantajelor unui asemenea demers. Între altele, ministrul de Externe a menționat că o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea deveni o vulnerabilitate în contextul în care România intenționează să devină membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU și că din perspectiva MAE un rol foarte important îl reprezintă latura juridică.
”Am căutat să punem pe două coloane care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, care sunt problemele juridice pe care le ridică o asemenea iniţiativă, având în vedere faptul că există Rezoluţia Consiliului de Securitate 478, care prevede în mod direct faptul că toate ţările trebuie să-şi aibă, în relaţiile diplomatice cu Israelul, ambasadele la Tel Aviv„, a spus Meleșcanu.
În altă ordine de idei, ministrul a vorbit despre legăturile României atât cu Israelul, cât și cu Palestina: „10% din populaţia Israelului provine din emigranţi din România şi din descendenţii lor (…), Avem o legătură foarte puternică de interes„, a afirmat acesta. Pe de altă parte, „În perioada pre-democratică, în perioada comunistă, România a fost una dintre ţările cele mai generoase în acordarea de sprijin palestinienilor, inclusiv prin intermediul de burse şi stagii de specializare„, a spus Meleşcanu.
”Lucrul cel mai important din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe este acela de a avea o poziţie comună a tuturor decidenţilor politici”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe.