147070 – 09072018 – Structurile Ministerului Afacerilor Interne continuă să acționeze în sprijinul comunităților din județele afectate de fenomenele hidro-meteorologice severe. Intervențiile în teren sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată (CNCI) al MAI, completat cu grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
A fost realizată manevra de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Bacău cu 15 motopompe din județele Brăila, Galați, Vaslui, în județul Sibiu cu 25 motopompe și 85 lucrători din județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Bihor, Călărași, Hunedoara, Vâlcea, precum și menținerea dislocării a 16 motopompe la nivelul județului Covasna din județele Prahova, Dâmbovița, Mureș.
Totodată, s-au dislocat 200 metri liniari dig gonflabil și 200 metri liniari dig mobil cu panouri din județul Mureș și 200 metri liniari dig modular din județul Vâlcea către județul Sibiu, pentru realizarea unor îndiguiri provizorii în zonele de risc.
În urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate astăzi s-au semnalat efecte negative în Municipiul București și la nivelul a 41 localități din 20 județe, fiind inundate 27 case, 72 curți, 85 subsoluri, 12 străzi și 117 fântâni. Totodată, 5 case nelocuite sunt afectate de o alunecare de teren.
Vântul puternic a doborât 5 copaci și a smuls un 1 acoperiș de bloc, fiind avariate 5 autoturisme.
Nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul a 13 localități din 3 județe (Neamț, Olt și Suceava), însumând un număr de 10.933 consumatori, iar pentru remedierea defecțiunilor se acționează cu 7 echipe de intervenție.
La nivel național sunt în serviciul operativ, pregătiți să intervină 22.010 lucrători MAI (7.790 jandarmi, 5.000 pompieri, 9.220 polițiști) cu 9.008 mijloace.
Exemple de intervenții în desfășurare
În județul Sibiu, efectivele Jandarmeriei și ale pompierilor au acționat în localitățile afectate de inundații.
Jandarmii au ridicat, împreună cu pompierii, un dig modular din panouri și un dig gonflabil pe o distanță de 600 metri pentru a preîntâmpina ieșirea din matcă a râului care traversează localitatea Cristian.
De asemenea, jandarmii și pompierii au intervenit în Ocna Sibiului unde se acționează permanent cu trei motopompe de mare capacitate (10.000 de litri/minut) pentru a elimina acumulările de apă din 18 curți și de pe o stradă.
În localitățile Apoldu de Jos, lucrătorii MAI sunt sprijiniți de forțe ale Ministerului Apărării Naționale și intervin pentru evacuarea apei din case, curți și beciuri.
În județul Botoșani, în loc. Stâncești o casă este în pericol de prăbușire, iar pentru evaluarea situației a fost stabilită o comisie mixtă formată din specialiști de la Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU și primărie. Până la finalizarea expertizei, locatarul casei a fost mutat în altă construcție. În cadrul ședinței Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției se va solicita alocarea unei locuințe modulare până la remedierea situației.
În județul Vâlcea pe DJ 676 G, pe raza loc. Ciortești, a fost afectat 1 podeț, din această cauză accesul rutier către 4 gospodării realizându-se cu dificultate. Se intervine pentru remedierea situației.
Pe DN 7D, pe raza loc. Titești km 15+830 s-a produs o alunecare de teren care a afectat carosabilul și se circulă pe rute ocolitoare. Pe DN 64, pe raza loc. Băile Olănești carosabilul s-a surpat, traficul rutier desfășurându-se alternativ pe un sens. Foto: Ziarul de Vâlcea