147037 – 06072018 – Ministerul Afacerilor Externe anunță lansarea procedurii operaționale privind cooperarea cu partenerii asociativi în vederea organizării de acțiuni în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Documentul, care este disponibil pentru aplicanți începând de joi, 5 iulie 2018, stabilește modalitatea de acordare de către Ministerul Afacerilor Externe, a patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a statutului de eveniment partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (”Friends of the Presidency”).
”Ne dorim ca proiectul Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăţi. Efortul nostru este de a stimula participarea şi implicarea tuturor celor interesaţi pe parcursul celor șase luni de mandat, în completarea celor aproximativ 1.400 de reuniuni externe, care urmează a fi găzduite cu predilecție de sediile Consiliului Uniunii Europene, și a celor circa 300 de evenimente pe care le vom organiza în toată țara. După ce un alt demers pe care l-am inițiat, Forumul «EU-RO 2019», a generat idei constructive care au fost integrate în procesul de fundamentare a agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mizăm din nou pe ambiția, potențialul și profesionalismul partenerilor asociativi, astfel încât vocea cetățenilor români să se facă auzită la nivelul factorilor de decizie ai Uniunii Europene”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Procedura, care poate fi accesată pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (http://www.romania2019.eu/patronaj/), se aplică în vederea integrării în marja mandatului pe care România îl va exercita în primul semestru al anului viitor a diferitelor evenimente cu tematică culturală, profesională, socială, academică, civică, desfășurate la nivel local, național și internațional, prin acordarea patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii unor criterii, inclusiv a obținerii avizului ministerului de linie care gestionează tema respectivă. Evenimentele de acest tip, care nu vor îndeplini toate criteriile, vor putea beneficia de statutul de evenimente partenere ale Președinției.
Sunt eligibile pentru obținerea patronajului sau a statutului de parteneri ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene persoanele juridice cu sediul în România sau în străinătate. Acestea includ următoarele categorii: entități publice; autorități locale; organizații non-guvernamentale; școli generale, licee, universități, institute de cercetare; organizații românești din diaspora care își desfășoară activitatea în străinătate.
Patronajul acordat evenimentelor organizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, care nu poate îmbrăca forma unui sprijin financiar, va consta în: dreptul de utilizare a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe toate materialele promoționale ale evenimentului; includerea evenimentului în calendarul evenimentelor organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene; participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respectivă la eveniment, respectiv difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Evenimente care nu îndeplinesc criteriile de acordare a patronajului nu vor putea utiliza sigla Președinției, dar vor putea beneficia, prin includerea în categoria ”Friends of the Presidency”, de sprijin prin participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respective, respectiv prin difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni.
În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.