147212 – 20072018 – Guvernul României a adoptat, la 19 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului.
În prezent, sistemul de emitere a autorizațiilor de mediu se desfășoară pe două paliere: la nivel local și la nivel central, în sensul că activitățile economice cu impact semnificativ asupra mediului, amplasate pe raza unui singur județ, beneficiază de o procedură de reglementare derulată de agenția pentru protecția mediului județeană, iar pentru activitățile nucleare sau de minerit, procedura este derulată de către Ministerul Mediului sau, prin delegare, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Actele de reglementare de mediu emise au valabilitate de 5 ani, respectiv de 10 ani, iar procedurile de emitere ale unor noi autorizații de mediu derulate de-a lungul ultimilor 10 ani (de la momentul aderării României la UE) au pus în evidență faptul că, pentru cele mai multe activități, condițiile inițiale de mediu nu au fost modificate și nici condițiile și modul de operare nu au impus modificări substanțiale ale actelor de reglementare.
Prin actul normativ adoptat se modifică OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, în sensul că valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu nu mai este limitată în timp (la 5 sau, respectiv, 10 ani), ci este determinată de constanța funcționării activităților economice la parametrii inițiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.
Eliminarea valabilității actelor de reglementare reduce, considerabil, birocrația și vine în sprijinul operatorilor economici, care vor avea posibilitatea realizării propriei evaluări în ceea ce privește conformarea activității la condițiile de mediu.
Totodată, aplicarea vizei anuale va crește eficiența și va simplifica activitatea de control al conformării activităților economice la condițiile de mediu, constituind o garanție în plus a respectării legislației în domeniu, în beneficiul sănătății cetățenilor.