146845 – 27062018 – Camera Deputaților a adoptat marți, 26 iunie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996. Noul act normativ creează cadrul necesar pentru accelerarea şi eficientizarea înregistrărilor imobiliare în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, precum şi pentru consolidarea capacităţii de management de proiect a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Realizarea cadastrului în România, prin înregistrarea sistematică gratuită a tuturor imobilelor de pe teritoriul țării, constituie o prioritate a Guvernului României, iar realizarea acestui deziderat este o necesitate, nu o opțiune. Accelerarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (obligatoriu a fi implementat în perioada 2015 – 2023) și asigurarea punerii în aplicare a obiectivelor acestuia sunt vitale pentru dezvoltarea economică, în special din perspectiva agriculturii și a absorbției de fonduri europene, dar și a infrastructurii, a pieței imobiliare și ipotecare. Finalizarea înregistrării tuturor proprietăților, a imobilelor de pe teritoriul țării, este un obiectiv de importanță națională.
România beneficiază în perioada 2015-2020 de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană pentru implementarea politicilor agricole comune, dar pentru o bună absorbție a fondurilor trebuie identificate în mod corect terenurile care fac obiectul subvențiilor plătite de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. De asemenea, strategia națională de dezvoltare a proiectelor de infrastructură de transport rutier, infrastructură energetic etc. impune derularea cu celeritate a înregistrării imobilelor în zonele în care se fac astfel de investiții, astfel încât procesul de expropriere a parcelelor afectate să se facă fără impedimente.
Una dintre prevederile importante ale noii legi arată că până la data de 31 decembrie 2018 se va constitui și va funcționa, la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, în subordinea oficiilor teritoriale. De asemenea, sumele plătite pentru acțiunile de cadastru vor fi cuprinse între 60 și 132 de lei/imobil, în funcție de gradul de dificultate al lucrării.
O altă veste este diminuarea termenului de soluționare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică, de la 60 la 30 de zile. Lucrările de înregistrare sistematică vor fi finanțate de ANCPI.