146881 – 29062018 – Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat joi o vizită de lucru în județul Caraș-Severin, prilej cu care a inspectat lucrările aflate în derulare de instituția pe care o coordonează.
Primul punct pe ordinea de zi a fost vizitarea lucrărilor de investiții “Regularizare Valea Mare și Boșneag de la Moldova Nouă, județ Caraș-Severin”, pentru care s-a alocat un buget de 6.000.000 lei, pentru anul 2018.
Ministrul a fost însoțit de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, prefectul aceluiași județ, Matei Lupu, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, precum și de alți specialiști din domeniul apelor. În cadrul discuțiilor, ministrul le-a transmis constructorilor că în cazul în care lucrările vor fi efectuate conform programului stabilit, ministerul poate aloca fonduri suplimentare, la rectificarea bugetară.
Ulterior, delegația Ministerului Apelor și Pădurilor (M.A.P), condusă de Ioan Deneș și împreună cu autoritățile locale, s-au deplasat la Oravița, pentru a inspecta lucrările la obiectivul de investiții „Refacere lucrări calamitate la Acumularea Oravița I, județ Caraș-Severin”, proiect pentru care s-a alocat de la bugetul de stat suma de 1.000 000 lei, pentru anul 2018.
Pe raza județului Caraș-Severin, au mai fost finanțate alte patru investiții, după cum urmează: “Amenajare pârâu Valea Domanului în municipiul Reșița, județul Caraș-Severin”, cu un buget alocat, pentru anul 2018, de 229.000 lei; ”Regularizare pârâu Belareca, județul Caraș-Severin”, cu buget alocat, pentru anul 2018, de 4.700.000 lei; ”Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comuna Obreja, județ Caraș-Severin”, buget alocat pentru anul 2018 de 1.000.000 lei; ”Regularizare pârâu Macicaș la Prisaca, comuna Constantin Daicoviciu, județ Caraș-Severin”, buget alocat de 1.000.000 lei, pentru anul 2018.
Totalul investițiilor alocate județului Caraș-Severin în 2018, din bugetul MAP și surse proprii Administrația Națională ”Apele Române” este de 16.301.000 lei, în domeniul apelor.
De asemenea pe raza județelor Caraș-Severin și Timiș se află în derulare un proiect finanțat din fonduri europene POIM, ”Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș”, lucrare care vizează zona albiei râului Bârzava, cu o valoare totală estimată de 56.079.699 lei (12.451.641 Euro).
În ceea ce privește domeniul silvic, în 2018, M.A.P. derulează în județul Caraș-Severin două obiective de investiții care se află în procedură de atribuire pentru proiectare, și anume perdele forestiere de protecție a drumului național 58, suprafața de 10,65 ha, în localitatea Ezeriș-Carasova, perdele forestiere de protecție a drumului național DN58B, suprafața de 17,70 ha, la Berzovia-Maureni, patru obiective de investiții pentru reabilitare drumuri forestiere pentru care s-a alocat de la bugetul de stat 4.000 lei și credit BDCE: 1.222.000 lei, reabilitare pod la drum forestier Bistra, Ocolul Silvic Oțelu Roșu, localitatea Măru, reabilitare pod la drum forestier Ogașul Șerpilor, Ocolul Silvic Nera, localitatea Bârloveni, reabilitare drum auto forestier Valea-Viilor, localitatea Bocșa, reabilitare drum auto forestier Teiuș – Timnic, localitatea Bocșa.
Totodată, se află în finanțare printr-un credit BDCE prin care se va corecta cursul a 5 torențilbie consolidată de 10 km. .
Tot în cadrul acestei vizite de lucru, ulterior vizitării celor două obiective amintite, demnitarul a avut o întâlnire cu directorii serviciilor deconcentrate și cu primari din județul Caraș-Severin, la sediul Consiliului Județean. Această întrevedere a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia ministrul a prezentat pe larg investițiile pe care M.A.P. le deruleaza pe raza județului Caraș-Severin, în 2018.
După întâlnirea cu jurnaliștii, Ioan Deneș, însoțit de autoritățile locale, s-a deplasat în comuna Slatina, județul Timiș, pentru a analiza situația creată de ieșirea din matcă a râului Timiș, în urma ploilor torețiale.