Acasă Cultura/Media Ia românească, unitate în spirit

Ia românească, unitate în spirit

DISTRIBUIȚI

 146751 – 20062018 – În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc, anticipând ziua de 24 iunie, declarată din anul 2013 drept Ziua Universală a Iei.

Emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit va fi disponibilă începând de vineri, 22 iunie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Timbrele emisiunii de mărci poștale ilustrează ii din regiunile României, astfel:

Iile caracteristice Crișanei (Bihor), respectiv Maramureșului (Oaș) sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei.

Alte piese tradiționale, aparținând regiunilor Bucovina (Suceava) și Moldova (Vrancea) sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei.

Iile specifice regiunilor Banat (Lugoj) și Transilvania (Pădureni, jud. Hunedoara) sunt redate pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei.

Cel de-al patrulea timbru al emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 11,50 lei, ilustrează iile caracteristice regiunilor Oltenia (Mehedinți) și Muntenia (Râmnicu Sărat).

Pe plicul ”prima zi” al emisiunii este reprezentată ia din regiunea Dobrogea.

Născut în vechea vatră a civilizației geto-dace, portul românesc și-a continuat parcursul până în zilele noastre, prezentând două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. După Marea Unire din 1918, ia, piesa de bază a costumului popular feminin, a fost promovată ca un simbol unitar al românilor.

Ia autentică era creată din pânză potrivit de rară, așa-numita pânză de casă sau pânză nălbită, din in, cânepă sau lână, țesută la războiul cu două ițe. Mai târziu, ia sau cămașa cu altiță, s-a realizat și din bumbac tors la fuior. Pe lângă culoare și țesătură, caracteristicile iei sunt date și de cusături, încreț, altiță, râuri și cheițe.

Prin motivele și simbolurile brodate, ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, este un simbol național, care reușește, prin perfecțiunea și echilibrul său, să mențină constantă ideea unității poporului român.

Emisiunea de mărci poștale este completată de setul de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de patru timbre cu manșetă ilustrată și blocul de patru timbre cu manșetă ilustrată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.