146846 – 27062018 – Dezbaterile pe tema înscrierii peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO trebuie continuate, este concluzia la care au ajuns reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în urma întâlnirii pe care au avut-o marți, 26 iunie 2018, cu specialiști de la Institutul Național pentru Patrimoniu.
De altfel, discuțiile pe marginea acestui dosar se află pe ordinea de zi a celei de-a 42-a reuniuni a CMP, care va începe zilele viitoare la Manama, Bahrein, dar Guvernul României a solicitat amânarea dezbaterilor, invocând un litigiu internațional.
Specialiștii de la INP susțin, însă, că litigiul juridic nu este influențat de chestiuni procedurale legate de includerea peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și că galeriile și exploatările miniere romane de la Roșia Montană se află într-o avansată stare de deteriorare, pe fondul situației incerte prelungite și a lipsei acțiunilor concrete de protecție din partea statului.
De altfel, și ICOMOS, organismul consultativ care evaluează pentru UNESCO dosarele de nominalizare, a recomandat înscrierea peisajului cultural minier Roșia Montană, concomitent, atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recomandare ignorată de Guvernul României.
”Ne aflăm într-o situație inedită: poziția României a fost contradictorie chiar în faza finală a dosarului de nominalizare, după ce documentația cu informații complete pregătită de specialiștii de la Institutul Național pentru Patrimoniu a fost depusă și apoi retrasă de reprezentanții României, ceea ce constituie o acțiune fără precedent. Plec la Manama să susțin includerea Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și sper până în ultima clipă că Guvernul Dăncilă va avea înțelepciunea și responsabilitatea necesare pentru a nu împiedica acest demers. Este singura soluție pentru a salva acest important obiectiv de la distrugere”, a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.