146884 – 29062018 – Protocolul dintre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și Asociația Tineretul ONU (UN Youth) din România a fost semnat ieri, la București, de László Borbély și Ioana Dospinescu.
Consilierul de Stat László Borbély a declarat, cu ocazia semnării documentului, că tinerii formează baza pentru dezvoltarea socială durabilă a țării. “Mă voi folosi de un motto al tinerilor ONU din România, care exprimă foarte bine obiectivele noastre comune pentru perioada următoare: noi perspective pentru vechi probleme. Esența protocolului semnat azi rămâne încrederea în ideile noi și perspectivele curajoasele ale celor mai tineri dintre noi la problemele cu care România se confruntă de decenii”, a subliniat consilierul de stat László Borbély.
Reprezentanții UN Youth apreciază semnarea protocolului, întrucât colaborarea cu instituțiile statului oferă greutate și valoare adăugată activităților lor, și doresc ca această colaborare să fie continuă.
Președintele Asociației Tineretului ONU din România, Ioana Dospinescu, a apreciat că “acest protocol constituie o bază solidă pentru o colaborare ulterioară mai strânsă. Va fi importantă perioada președinției Consiliului Uniunii Europene; avem tinerii care vor forma o echipă nouă din toamnă și care vor fi prezenți la ONU. Va trebui să avem un parteneriat și o comunicare cu cât mai multe categorii de tineri din societate. În acest spirit vom avea un prim moment important – Școala de vară, care va avea loc în perioada 23-29 iulie 2018 la București, și unde va fi invitat și departamentul”.
Atât Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, cât și Asociația Tinerilor ONU din România se angajează, pe bază de respect reciproc, profesionalism și acțiune, să demareze proiecte comune de promovare și comunicare publică a obiectivelor Agendei 2030.
Agenda 2030 este un document programatic cu 17 obiective principale și 169 de ținte măsurabile, adoptat de Adunarea Generală a ONU în anul 2015. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este, prin Hotărâre a Guvernului României, autoritatea responsabilă pentru coordonarea, implementarea și controlul aplicării obiectivelor Agendei 2030 în România.
Colaborarea dintre cele două părți derivă în mod natural din responsabilitățile comune pe care acestea le au în activitățile și proiectele ce țin de implementarea Agendei 2030 în România.