146683 – 14062018 – În zilele de 12 și 13 iunie a.c. s-a desfășurat la Berlin cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Guvernamentale Româno-Germane pentru problematica etnicilor germani din România.
Lucrările Comisiei au fost conduse de cei doi co-preşedinţi, George Ciamba, secretar de Stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe și Bernd Fabritius, Însărcinat al Guvernului federal german pentru imigranți și minorități naționale în cadrul Ministerului Federal de Interne. Au fost prezenți şi ambasadorul României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, respectiv ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt.
Sesiunea a reunit reprezentanți ai conducerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociațiilor sașilor și șvabilor din Germania, ai prefecturilor din județele cu o comunitate germană relevantă și ai ministerelor de linie din România și Germania cu atribuții în acest domeniu.
Comisia a apreciat măsurile luate de România începând din anul creării, 1992, care au contribuit la menținerea tradițiilor și identității minorității germane. Având în vedere că actuala sesiune se desfășoară în anul Centenarului Marii Uniri, a fost evidențiat rolul istoric jucat de etnicii germani în realizarea acestui deziderat.
Reprezentanții ambelor părți au arătat influența pozitivă a minorității germane în dezvoltarea societății românești și a relațiilor bilaterale. În cadrul sesiunii a fost trecut în revistă stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia precedentei sesiuni a Comisiei Mixte (București, 10-11 aprilie 2017) și a fost agreată iniţierea unor noi proiecte în domenii relevante pentru etnicii germani din România.
În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanța deosebită pe care Guvernul României o acordă creării unui cadru favorabil păstrării identităţii minorităţii germane şi a evidenţiat faptul că rezultatele colaborării româno-germane în acest domeniu constituie un model la nivel european. A reiterat faptul că Germania este de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră şi a exprimat angajamentul României de a se constitui într-un partener stabil şi esenţial al Germaniei în politica europeană şi în cadrul demersurilor de promovare a intereselor comune la nivelul UE.
Cei doi co-preşedinţi au salutat rolul de veritabilă punte de legătură al comunității germane din România, respectiv al celei româneşti din Germania, partea germană apreciind, în repetate rânduri, că politica României în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale constituie un sistem-model de abordare a problematicii minorităților. Comisia a arătat că dezaprobă orice alegație care vizează etnicii germani din România.
Reprezentanţii autorităţilor competente române, respectiv Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, precum și Prefecturile județelor Brașov, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Timiș au prezentat rapoarte privind cele mai recente activităţi de sprijinire a cetăţenilor aparţinând minorităţii germane.
Părțile au negociat şi adoptat Protocolul celei de-a XXI-a sesiuni a Comisiei Mixte, în care sunt stabilite principalele obiective de cooperare ale celor două guverne în acest domeniu şi cadrul pentru dezvoltarea subsecventă a proiectelor destinate etnicilor germani din România.
Partea română a adresat invitația părții germane la lucrările Comisiei Mixte de anul viitor, care se vor desfășura în România