146491 – 29052018 – În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Franța, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere luni, 28 mai, cu Florence Parly, omologul său francez. Pe parcursul discuţiilor oficiale, cei doi miniştri au abordat subiecte referitoare la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și la prioritățile de pe agenda NATO și UE.
Din perspectivă aliată, ministrul român a subliniat necesitatea asigurării coerenţei în procesul de planificare şi implementare a răspunsului aliat în situaţii de criză sau conflict, a unei contribuţii echitabile la eforturile comune de asigurare a eficienţei NATO, precum şi valorificarea opţiunilor de colaborare româno-franceze în acest context.
În vederea pregătirii viitorului Summit NATO de la Bruxelles, din iulie, Mihai Fifor a subliniat importanța menţinerii tematicii privind situaţia de securitate de la Marea Neagră pe agenda acestei întâlniri la nivel de șefi de state și guverne din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, a fost convenită armonizarea pozițiilor naționale privind securitatea pe flancul estic al NATO, inclusiv cu prilejul viitoarei întâlniri a miniștrilor apărării din statele aliate, care va avea loc în zilele de 7 și 8 iunie.
În context, Florence Parly a dat asigurări cu privire la importanța pe care Franța o va acorda problematicii regiunii Mării Negre și a manifestat deschidere față de prioritățile României de a consolida prezența aliată în regiune. De asemenea, a subliniat că va fi continuat și în acest an programul de vizite a navelor franceze în Marea Neagră și că Armata țării sale va acorda sprijin în context aliat pentru asigurarea unei prezențe înaintate adaptate coerente în această regiune.
De asemenea, ministrul Fifor a evidențiat importanța relației transatlantice pentru asigurarea securității spațiului european și euro-atlantic.
Având în vedere că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019, cei doi oficiali au analizat principalele provocări interne cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent, dar și subiectele prioritare pentru ambele state, în vederea avansării proiectului european în domeniul apărării. În context, ministrul Mihai Fifor a accentuat interesul părţii române pentru consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special cele ce vizează Politica de Securitate şi Apărare Comună, şi a iniţiativelor precum PESCO (Cooperarea structurată permanentă), EDF (Fondul european de apărare) și CARD (Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării). De asemenea, a fost punctat interesul pentru dezvoltarea de capabilităţi militare şi sprijinirea eforturilor în vederea operaţionalizării PESCO, de o manieră pragmatică şi orientată către obţinerea unor rezultate concrete.
Un accent deosebit în cadrul discuțiilor a fost pus pe consolidarea cooperării dintre Romania și Franța în domeniul tehnico-militar, ambele părţi apreciind oportunităţile de cooperare ce se deschid în contextul derulării programelor de înzestrare. A fost, astfel, apreciată colaborarea tradițională foarte bună dintre cele două țări, convenindu-se asupra dezvoltării Parteneriatului strategic pe palierul apărării, precum și asupra continuării dialogului politico-militar privind subiecte de interes comun de pe agenda NATO şi UE, în scopul armonizării poziţiilor naționale.