146143 – 07052018 – Regulamentul pentru salubrizarea, igienizarea şi înfrumuseţarea Centrului Vechi al Capitalei a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Scopul regulamentului este îmbunătățirea aspectului și creșterea atractivității Centrului Vechi, dar și acela de a asigura gradul de siguranță al locuitorilor din punct de vedere sanitar.
Documentul prevede obligații clare și sancțiuni atât pentru operatorii economici care funcționează în zonă cât și pentru locuitori.
Obligațiile persoanelor juridice
Cei dare dețin sau administrează spații cu altă destinație decât cea de locuință, persoane juridice, au obligația de a colecta selectiv deșeurile produse exclusiv în saci de plastic si de a le preda operatorului de salubritate, conform programului instituit prin regulament.
Aceștia au, de asemenea, obligația de a deține contract cu operatorul de salubrizare care activează în zonă.
Operatorii economici vor menține starea de curățenie a trotuarelor, a fațadelor și a vitrinelor aferente spațiilor unde își desfășoară activitatea.
În zona teraselor amplasate pe domeniul public, obligația operatorilor economici este de a permite accesul firmelor de salubrizare în intervalul 04.00-10.00, pentru operațiunile de măturat și spălat. În caz contrar, ca și în cazul abandonării deșeurilor, respectivului operator economic i se retrage avizul de amplasament al terasei.
Comercianţii vor colecta separat uleiurile uzate şi le vor preda operatorului de salubrizare.
Persoanele fizice vor colecta deșeurile umede, biodegradabile și alimentare în europubele, iar restul categoriilor de deșeuri menajere și asimilabile în saci de plastic (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, sticlă).
Ele vor avea obligatoriu contract cu firma de salubrizare, cu care va stabili de comun acord ritmul de ridicare a deșeurilor pe categorii.
Firmele care asigură serviciul public de salubrizare în Centrul Istoric vor ridica deșeurile colectate selectiv de persoanele fizice și juridice, pe categorii, în intervalul 04.00-10.00, fiind interzisă amestecarea lor.
Programul de ridicare a deșeurilor este următorul:
- lunea, miercurea şi vinerea: hârtie-carton
- marţea, joia şi sâmbăta: plastic, PET, doze de aluminiu şi sticlă
- zilnic: biodegradabilele şi deşeurile alimentare.
Coșurile stradale vor fi golite zilnic și spălate săptămânal, iar spațiile care aparțin domeniului public – măturate și spălate zilnic. Pe perioada iernii, ei vor asigura deszăpezirea și combaterea poleiului, cu respectarea Programului de măsuri și acțiuni aprobat anual în acest sens.
Aceștia vor raporta lunar cantitățile de deșeuri colectate, pe categorii, și operațiile de valorificare la care au fost supuse.
Toaletele ecologice vor fi spălate zilnic în perioada mai-octombrie, prin grija operatorilor economici care le dețin, şi de două ori pe săptămână în perioada noiembrie-aprilie.
Apa Nova va curăța și spăla canalele de serviciu i gurile de scurgere cel puțin o dată pe lună în perioada mai-octombrie și o dată la trei luni în perioada noiembrie-aprilie.