146161 – 07052018 – Fix peste o săptămână, urmează să treacă sau să fie aprobată tacit în Senatul României o lege cu dedicație. Prin care un lac din județul Giurgiu, acumularea Grădinari, va trece din proprietatea statului în cea a Consiliului Județen. În pasul final, lacul va face picioare. Și va pleca în proprietatea lui Bădălău, fostul președinte al Consiliului Național PSD. O mutare păguboasă pentru avuția publică. Și extrem de vicleană. Care denotă însă în mod straniu și multă prostie.
Acumularea Grădinari este de mult timp râvnită de senatorul de Giurgiu Niculae Bădălău, fost numărul doi PSD din poziția de președinte al Consiliului Național. Pentru a ajunge direct sau prin interpuși proprietar al acestei uriașe acumulări de apă, Bădălău a montat o întreagă operație legislativă. Căreia unii deja îi spun infracțională. Cum este Realitatea TV, care sâmbătă seară, în emisiunea lui Octavian Hoandră, a prezentat o dezvăluire pe această temă, transformată în Breaking News. Sau ziaristul de investigații Bogdan Comaroni, care a găzduit la rândul său, în ziarul pe care-l conduce, o dezvăluire în acest sens. Să vedem, în continuare, care sunt pașii aceste operațiuni.
1). Ca să nu bată prea tare la ochi și ca să nu poată fi cercetat penal, din motive legate de Constituție, Niculae Bădălău a adoptat o formulă nu administrativă ci legislativă pentru a-și muta uriașul lac în propria grădină.
2). Așa a apărut ideea unui proiect de act normativ, care să fie supus aprobării Parlamentului. Actul normativ este inițiat pentru un singur obiectiv, respectiv pentru acumularea Grădinari. De aceea, pe bună dreptate, consemnez că e cu dedicație.
3). Ca să nu bată la ochi, inițatorul nu este senatorul Niculae Bădălău, ci un alt senator, din județul Constanța, Liviu Tit Brăiloiu. Cum răspunde un senator de Constanța solicitărilor propriului electorat, atunci când încearcă o mutare în Giurgiu, prin care statul să-i cedeze un obiectiv Consiliului Județean, rămâne o întrebare fără niciun răspuns. Chiar și acest detaliu demonstrează că operațiunea Grădinari e cusută cu ață albă.
4). În ciuda presiunilor, Guvernul nu avizează acest proiect de lege. Comisia pentru mediu a Senatului o avizează, dar negativ. Comisia pentru administrația publică locală face raport de respingere. Și, culmea nebuniei, Consiliul Județean nu formulează nicio cerere pentru a primi acest lac, pe care știe că apoi trebuie să îl vândă. Sau să îl concesioneze. Senatorului Bădălău. Și asta se întâmplă în condițiile în care președintele Consiliului Județean Marian Minea este chiar finul acestuia.
5). Ei bine, cum ar putea fi ocolite toate piedicile legale derivând în special din multitudinea de avize negative? Într-un singur mod. Prin forțarea adoptării legii.
6). Biroul de conducere al Senatului decide o procedură accelerată de adoptare a acestei legi. De ce o fi necesar un regim de urgență, pentru acest act normativ prin care, până una alta, un lac trece de la stat la un Consiliu Județean, care este tot stat, este un mister total. Sau nu.
7). Și iată că, asfel, exact peste o săptămână, pe 14 mai, legea ar urma să fie adoptată. Dacă nu, trece prin aprobare tacită.
8). Niculae Bădălău joacă la două capete. Iese la tribuna Senatului săptămâna trecută și susține vehement, în ciuda avizelor negative, proiectul de act normativ. Se zbate literalmente ca peștele pe uscat. Dacă peste o săptămână va constata înainte de vot că nu are șanse, atunci va utiliza procedura aprobării tacite. Cu alte cuvinte, legea nu va mai fi supusă aprobării senatorilor. Dar totuși va trece.
Sunt tare curios ce părere au despre acest nou scandal, care poate zgudui partidul, colegii din PSD ai lui Niculae Bădălău. Ce părere au locuitorii județului Giurgiu? Ce cred parlamentarii din opoziție? Până la urmă, cine va reuși să tragă frâna de urgență și să blocheze această lege cu dedicație? O lege pe care, repet, procurorii nu au dreptul să o cerceteze.