146234 – 10052018 – Reputatul regizor Lucian Pintilie a fost premiat de Institutul Cultural Român pentru excepționala activitate de promovare a culturii române, în cadrul Galei de lansare a Festivalului Filmului European desfășurată la Teatrul Național București, eveniment prin care ICR marchează în 2018 Ziua Europei, Centenarul României și Anul European al Patrimoniului Cultural. Ceremonia a avut loc la Sala Mare a Teatrului Național București în fața unei săli arhipline.
Premiul, împreună cu un spectaculos trofeu (operă a apreciatului artist plastic Ioan Nemțoi), a fost înmânat de Liliana Țuroiu, președintele ICR, și a fost primit, în numele regizorului, de actorul Răzvan Vasilescu, protagonist în multe dintre peliculele maestrului.
„Suntem onorați să oferim acest premiu maestrului Lucian Pintilie, cineast român de anvergură europeană, drept recunoaștere a excepționalei sale activități de promovare a culturii române și să includem filmul O vară de neuitat în programul Festivalului”, a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu.
Prezență constantă la evenimentele Institutului Cultural Român – amintim Mesageri Identitari, Luna Enescu la ICR sau Academia UNESCO a Tinerelor Femei – Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România, a subliniat încă o dată buna colaborare dintre ICR și Ambasada Franței. Așa cum ne-a obișnuit și la alte evenimente ale Institutului Cultural Român la care a participat, doamna ambasador s-a adresat publicului în limba română și a vorbit despre filmul de deschidere a Galei, Au revoir là-haut / La revedere acolo sus (Franța, 2017, în regia lui Albert Dupontel). „Această ediție a Festivalului Filmului European este o ocazie de a motiva publicul român. Cinematografia europeană nu ocupă decât 10% din frecvență în sălile de cinema, din cauză că filmele europene din categoria film independent nu sunt mediatizate suficient. Sezonul Franța-România 2019 va fi o ocazie unică de a onora producțiile franco-române și de a descoperi cineaști din cele două țări care să vitalizeze împreună cinematografia europeană“, a declarat ambasadorul francez.
Festivalul Filmului European a debutat cu ediția din București, care are loc între 7 și 13 mai la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Național al Literaturii Române și la Spațiul Public European. O parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri și alte evenimente speciale.
„Festivalul Filmului European este, neîndoielnic, unul dintre cele mai substanțiale proiecte ale ICR, pentru că însăși modalitatea de a îl organiza se bazează pe esența diplomației culturale: este un efort conjugat, împreună cu ambasadele și institutele statelor europene, o operă pe care o scriem în comun. Și mai mult decât atât, este un dar și în egală măsură un omagiu adus bogăției culturale a continentului nostru, de Ziua Europei. Am vrut ca în Anul Centenarului să ajungem în cât mai multe locuri din țară, pentru că este nedrept că majoritatea oportunităților culturale se consumă în București. Astfel încât, în afară de gazdele noastre de fiecare an, Iași, Timișoara și Tîrgu Mureș, în 2018 vom reveni (după mulți ani) la Sibiu, vom merge pentru prima dată în orașul Marii Uniri, Alba Iulia, dar vom ajunge, de asemenea în premieră, și în alte locuri unde până acum Festivalul încă nu a fost, cum ar fi Galați și Râmnicu Vâlcea”, a precizat președintele Institutului Cultural Român.
Festivitatea de deschidere a FFE s-a desfășurat în prezența a numeroase oficialități, membri ai corpului diplomatic și al institutelor culturale străine la București, personalități din lumea culturală, din spațiul politic și social, iubitori ai filmului: Andrei Țărnea, comisarul Sezonului România-Franța, Evelin Hust, director Goethe Institut, președintele clusterului EUNIC Romania, Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din România, Irina Petrescu, director adjunct al Institutului Francez din România, regizorii Tudor Giurgiu și Stere Gulea, Marin Cazacu, director Orchestra Română de Tineret, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Sibiu și directorul Festivalului Internațional de Tearu de la Sibiu, compozitorul Vasile Șirli, antropologul Vintilă Mihăilescu, Laurențiu Damian – președinte UCIN, Liviu Jicman, director Muzeul Național Cotroceni, Alex Trăilă, consultant în industria filmului, Gilda Lazăr, Monica Davidescu.
Cea de a 22-a ediție a Festivalului își va continua traseul în alte șapte orașe: Galați (11 – 13 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Tîrgu Mureș (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 mai) și Sibiu (1 – 3 mai).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. sursa- cotidianul.ro