146267 – 14052018 – Ţările europene au la dispoziţie maximum 60 de zile pentru a oferi garanţii privind asigurarea intereselor Iranului în cadrul acordului nuclear, după retragerea Statelor Unite din această înţelegere internaţională, arată site-ul de internet al parlamentului de la Teheran, citat de AFP.
Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe iranian, a declarat în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului că „europenii au între 45 şi 60 de zile pentru a prezenta garanţiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului şi a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite”, a comunicat duminică purtătorul de cuvânt al comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini, scrie Agerpres.
Este pentru prima oară când la Teheran este menţionat un termen limită pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – planul de acţiune comun şi cuprinzător).
Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva companiilor americane şi străine care au relaţii comerciale cu Iranul. Decizia americană impune companiilor străine termene foarte scurte, între trei şi şase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodată interzisă încheierea de noi contracte, în caz contrar fiind ameninţate cu sancţiuni din partea SUA.
Potrivit JCPOA, Iranul a beneficiat de suspendarea unor sancţiuni internaţionale, în schimbul îngheţării programului său nuclear. Decizia lui Trump reintroduce sancţiunile americane împotriva regimului de la Teheran, iar măsurile vor afecta inclusiv terţe părţi, printre care şi companii europene care derulează contracte cu Iranul.
Companiile europene sfidează SUA
Companiile petroliere europene cumpără în continuare ţiţei iranian, chiar sub ameninţarea noilor sancţiuni ale SUA, deşi unele firme se aşteaptă la scăderea achiziţiilor din cauza problemelor bancare.
Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian, astfel că în luna aprilie 2018 Teheranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită şi Irak.
Dar companiile petroliere europene au confirmat că achiziţionează în continuare ţiţei iranian. Iranul extrage aproximativ 4% din ţiţeiul global şi exporturile către Europa se situează la aproximativ 450.000 barili pe (bpd).
“În acest moment, afacerile noastre se desfăşoară ca de obicei. Ne conformăm strict reglementărilor internaţionale şi cele ale UE şi respectăm scrupulos orice restricţii comerciale care ar putea apărea în urma potenţialelor sancţiuni internaţionale”, a declarat Marta Llorente, purtător de cuvânt al companiei petroliere spaniole Cepsa, unul din clienţii Iranului din Europa.
Un alt cumpărător european, grupul italian Eni, a anunţat că achiziţionează lunar două milioane de barili de ţiţei, ca parte a contractelor în derulare, iar orice noi sancţiuni vor intra în vigoare în termen de şase luni.
“Nu facem nimic, aşteptăm şi analizăm. Dacă vom fi forţaţi să ne reducem achiziţiile, o vom face. Nu doar Iranul vinde ţiţei”, a declarat un trader de la o rafinărie europeană.
Majoritatea exporturilor de ţiţei iranian, aproximativ 1,8 milioane bpd, merg către Asia. Surse de la companiile globale de tranzacţionare se aşteaptă la o scădere iminentă a exporturilor iraniene din cauza problemelor bancare, cum ar fi disponibilitatea finanţării comerţului.
„Cu siguranţă exporturile de petrol iranian spre Asia şi Europa vor scădea în acest an şi în 2019 pe măsură ce unele state vor căuta surse alternative de aprovizionare pentru a evita să nemulţumească Washingtonul iar sancţiunile vor începe să-şi facă simţite efectele”, a declarat Sukrit Vijayakar, director la firma de consultanţă energetică Trifecta.
Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul presupune însă că Washingtonul va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului după o perioadă de 180 de zile, exceptând situaţia în care până atunci se va ajunge la un alt acord.
Analiştii estimează că noile sancţiuni americane ar putea reduce livrările de petrol iranian cu 200.000 până la un milion de barili pe zi, urmând ca impactul să fie mai mare în 2019 având în vedere că sancţiunile au nevoie de timp pentru a fi impuse.
În încercarea de a calma îngrijorările, Arabia Saudită a informat că va colabora cu alţi producători pentru a diminua impactul oricăror deficienţe în aprovizionarea cu petrol. Arabia Saudită, cel mai influent stat membru al OPEC, a fost în fruntea eforturilor adoptate începând din 2017 de marii producători de petrol pentru a susţine preţurile prin reducerea producţiei. Sursa: InCont.ro