Acasă Politic Florica Cherecheș: Meserii pentru tineri, viitor pentru țară

Florica Cherecheș: Meserii pentru tineri, viitor pentru țară

DISTRIBUIȚI
fotoȘinfooradea.ro

 146214 – 09052018 – Deputatul Florica Cherecheș este de părere că, deși Ministerul Educației Naționale desfășoară în câteva localități din țară acțiuni de promovare a învățământului profesional dual, nu este de de ajuns, deorece  schimbarea mentalității și a percepției publicului nu se face doar în câteva zile pe an, ci tot timpul anului.

“În această săptămână, Ministerul Educației Naționale desfășoară în câteva localități din țară acțiuni de promovare a învățământului profesional dual, dar nu înțelege că schimbarea mentalității și a percepției publicului, nu se face doar în câteva zile pe an, ci tot timpul anului.

 Ne-am obișnuit în ultimii ani ca țara noastră să fie codașă la diverse capitole ce țin de educație: cei mai puțini absolvenți de  liceu din Uniunea Europeană, cei mai puțini absolvenți de facultate din Uniunea Europeană. Suntem și primii, însă, la capitole ce nu ne aduc deloc  mândrie: abandon școlar și analfabetism funcțional.

Observăm de asemenea un decalaj consistent când comparăm rezultatele ciclurilor gimnaziale din mediul urban și cel rural. Rata abandonului școlar, conform raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural”, al World Vision România, ajunge la apogeu după finalizarea ciclului gimnazial (aproximativ 40%). Această cifră se datorează multor factori: distanța liceelor față de multe comune, promovarea insuficientă a învățământului profesional, lipsa internatelor școlare cu costurile acoperite de stat, decontarea parțială a transportului, pregătirea precară a unor profesori din mediul rural, lipsurile materiale ale părinților. Mulți dintre acești tineri aleg apoi să plece spre orașe, căutând oportunități, fără a avea însă nici un fel de pregătire, având probleme reale de integrare socială.

Există însă alternative viabile și realizabile pentru ca acești copii să-și poată continua educația care să le asigure un viitor stabil. Învățământul profesional dual reprezinta o soluție  pe care Ministerul Educației Naționale nu o promovează aproape deloc, ignorând astfel cererea pieței muncii. Angajatorii din România nu se plâng de lipsa economiștilor, a inginerilor, sau în general a absolvenților de facultate.

Marea criză cu care se confruntă piața muncii din România este aceea a muncitorilor calificați, a tehnicienilor. E nevoie de sudori, instalatori, operatori mașini industriale, electricieni, constructori și mulți alți meseriași, investitorii fiind nevoiți să se orienteze spre alte țări unde pot găsi forță de muncă calificată.

Învățământul profesional dual presupune un parteneriat între școlile profesionale și companiile private, care oferă atât burse cât și efectuarea practicii la viitorul loc de muncă, pentru toți elevii înscriși în acest sistem. E important ca și autoritățile locale să se implice în acest proiect, așa cum face Primăria Oradea, care a avut în urmă cu câțiva ani inițiativa înființării claselor de învățământ profesional în sistem dual, iar din toamnă, va achita cazarea în internat și masa pentru elevii înscriși în învățământul profesional dual, proveniți din mediul rural. După trei ani de zile de cursuri și practică la firmele partenere, acești absolvenți sunt pregătiți să intre direct în câmpul muncii, fără a mai avea nevoie de pregătire suplimentară.

Pe această cale, cer încă o dată Ministrului Educației și Guvernului României, creșterea semnificativă a numărului consilierilor școlari pentru orientare profesională, promovarea permanentă, prin mijloace moderne și atractive, a învățământului profesional dual, creșterea cifrei de școlarizare pentru acest tip de învățământ, susținerea acordării de facilități fiscale agenților economici parteneri, acoperirea costurilor de cazare și masă pentru elevii din mediul rural, înscriși în acest tip de învățământ. Fără aceste măsuri concrete, totul e vorbărie goală!” transmite deputatul Florica Cherecheş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.