146292 – 15052018 – “Cooperarea regională între statele din centrul și sud-estul Europei are o importanță din ce în ce mai mare în contextul european”- este opinia președintelui Comisiei pentru Politică Externă, deputatul UDMR Rozália Biró, exprimată la finalul reuniunii Inițiativei Central Europene (ICE), care a avut loc luni, 14 mai, la Zagreb, în Croația.
La reuniunea desfășurată la Parlamentul croat au fost prezenți reprezentanți ai parlamentelor din 15 țări, dintre care 10 membre ale Uniunii Europene. Delegația Parlamentului României, din care a făcut parte și senatorul PSD, Vasilică Toma, a prezentat poziția și prioritățile României cu privire la dezvoltarea turismului sustenabil. În cadrul dezbaterii, șeful delegației, deputatul Rozália Biró, a accentuat rolul turismului ca factor de creștere și dezvoltare economică, fapt care impune un proces de integrare mult mai susținut al acestui domeniu în politicile Uniunii Europene cât și în ale celorlate țări din regiune.
“Experiența ultimelor decenii ne demonstrează faptul că această cooperare regională între statele din centrul și din sud-estul Europei are o importanță din ce în ce mai mare. Strategiile europene pentru Balcani, Dunăre, regiunea Adriatico-Ionică și strategia Alpilor acoperă marea majoritate a țărilor membre ale ICE și astfel colaborarea în domeniul turismului, culturii și îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre, trebuie să reprezinte una dintre priorităţile majore”– a subliniat deputatul Rozália Biró.
“România va prelua președinția Strategiei Dunării, după Bulgaria, începând din octombrie 2018, iar în cadrul acesteia vom pune accentul pe dezvoltarea conectivității, a mobilității și vom promova clusterele transnaționale din regiune”– a subliniat șeful delegației Parlamentului României.
În cadrul Declarației comune, votată în unanimitate de cei prezenți la reuniunea de la Zagreb, la propunerea deputatului UDMR, Rozália Biró, a fost introdusă o clauză prin care statele membre ale ICE vor avea o contribuție mai accentuată în cadrul dezvoltării strategiilor macro-regionale, astfel încât aceste platforme de interacțiune să ofere o contribuție mult mai mare în domeniul economic, social și în cel al turismului.
Declarația comună, parafată la Zagreb, asigură poziția statelor membre ale ICE cu privire la angajamentul de a dezvolta un turism sustenabil, în concordanță cu celelalte state, în interesul tuturor cetățenilor, acordând o atenție deosebită păstrării patrimoniului cultural, dezvoltării ecoturismului și protecției mediului.