146118- 03052018 – În data de 3 mai 2018, la invitația deputatului Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, reprezentanți ai Ministerului Mediului au fost prezenți pentru a aduce precizări referitoare la stadiul „Programului naţional pentru o economie circulară”.
Conform statisticilor, România este într-o situaţie necorespunzătoare în privinţa gestiunii deşeurilor, producând şapte milioane de tone de gunoi anual şi reciclând doar 5%. Politica de transformare a economiei europene într-una circulară, în care deșeurile devin o resursă, creează o serie de oportunități pentru mediul de afaceri, dar și obligații pentru România.
Membrii Comisiei pentru afaceri europene sunt interesaţi de o recuperare valorică a „productivităţii resurselor”, una dintre cele mai scăzute din UE, înregistrând 0,31 EUR/ kg faţă de media UE de 2,00 EUR/kg, în România economia circulară fiind încă subdezvoltată.
Din discuţii a reieşit faptul că, deși există cadru legal încă din anul 2011, este nevoie de o mai bună aplicare, infrastructura adecvată fiind deficitară. Pentru implementarea unei economii circulare, este necesar un management integrat al deșeurilor, prin eforturi conjugate ale autorităților locale și centrale, ale societății civile, dar și ale cetățenilor.
Reprezentanţii Ministerului Mediului au evidenţiat necesitatea derulării unor campanii cu rolul de a opri comportamentul dăunător şi distructiv al populaţiei, dar şi de încurajare a colectării selective și reciclării. În același timp, cetățenii trebuie să coopereze cu autoritățile și să conștientizeze că o colectare inteligentă le poate aduce doar beneficii.
“O țară curată înseamnă autorități responsabile aflate în parteneriat cu cetățenii. Concluzia este una singură – că trebuie să reciclăm, iar industria de reciclare din România trebuie să funcţioneze, ba mai mult, ar trebui să fie înfloritoare”, a declarat la încheierea discuţiilor Angel Tîlvăr.