Alexandra Presură, deputat PSD – 145648 – 04042018 –
”Veşnicia s-a născut la sat”, spunea marele Lucian Blaga, ca un testament nerostit lăsat generaţiilor următoare. Transpusă în prezent ”veşnicia” la care se referea ilustrul nostru filosof reprezintă însăşi preocuparea noastră, a tuturor, pentru bogata moştenire a satelor româneşti.
România are un patrimoniu rural unic în Europa! Evoluţia societăţii moderne şi plecarea masiva din ultimii ani a tinerilor spre alte zări, au dus însă la apariţia fenomenului depopulării satelor. Din această perspectivă, statului român îi revine sarcina de a identifica şi aplica măsuri concrete pentru salvarea zonei rurale.
Guvernul PSD a lansat deja o serie de programe specifice pentru revitalizarea satelor româneşti. Cel mai important dintre ele este Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice. Numai anul trecut, acest program a finanţat peste 5.000 de obiective în zona rurală, în valoare de aproximativ 20,6 miliarde de lei.
Un alt program guvernamental destinat satului românesc este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În cadrul acestui program sunt sprijiniţi tinerii fermieri, care primesc astfel facilităţi de dezvoltare a unor ferme în mediul rural. Spre exemplu, până în decembrie 2017 acest program a finanţat peste 9.000 de planuri de afaceri, cu o valoare de peste 400 milioane euro.
După cum bine ştiţi, unul dintre obiectivele noastre principale este să reducem decalajele existente în prezent dintre mediul urban şi mediul rural, cu cel puţin 15% până în anul 2020. În vederea reuşitei acestui demers este imperios necesar să punem cu toţii umărul la realizarea acestor obiective prioritare pentru satul romanesc.
Mai mult, reconstituirea zestrei populare româneşti trebuie să fie o prioritate absolută! România deţine un patrimoniu cultural şi tradiţional uriaş, care, în ciuda greutăţilor vieţii sătenilor, a fost menţinut şi perpetuat din moşi-strămoşi!
Vin în faţa dumneavoastră cu un exemplu elocvent, pe care cu toţii îl ştim, cel al Prinţului Charles de Wales al Marii Britanii, care ne-a oferit un model de urmat în ceea ce înseamnă implicarea în salvarea satelor noastre, prin cointeresarea comunităţilor locale în promovarea agriculturii ecologice, a produselor tradiţionale şi a conservării zestrei arhitectonice a bogăţiilor rurale.
În concluzie, pentru că tot suntem în Săptămâna Mare, îmi exprim încrederea că peste ani şi ani, atât noi, cât şi viitoarele generaţii, vom contribui la păstrarea şi perpetuarea satelor româneşti, la promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor, a folclorului şi culturii populare, prin îmbinarea armonioasă a moştenirilor preluate din vechime cu tehnologiile avansate. Foto: Oltenasul.ro