145651 – 04042018 – Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală – asistenți și infirmieri – protestează, miercuri, în curtea spitalului, afirmând că odată cu reducerea sporurilor le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei.
Angajaţii care au întrerupt activitatea şi au ieşit în curtea spitalului cu coli A4 pe care scrie „Protest spontan”. Ei spun că, deşi lucrează în condiţii de risc maxim, cu pacienţi bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate şi au primit cu câteva sute de lei, chiar cu 1.400 de lei mai puţin la salariu, relateaza News.ro.
„Motivul este scăderea sporului de risc de la 100% la 54%, în condiţiile în care salariul de bază a fost mărit de la 3.200 de lei, la 4.800 de lei. Făcând calculul salariului net, atât eu, cât şi colegii mei vom lua cu 1.000 de lei. Sunt şi colegi cărora le scade salariul şi mai mult, cu 1.400 de lei, iar infirmierele şi îngrijitoarele vor lua în mână 1.300 de lei (…) Dorim măcar un spor care să nu ne diminueze salariul net„, a declarat o asistentă medicală.
Potrivit acesteia, protestul va continua până când situaţia sporurilor va fi rezolvată.
Protestul nu afectează activitatea unităţii medicale.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.
Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.
Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.
La scurt timp dupa instalarea în funcție, ministrul Sănătății Sorina Pintea anunța într-o conferință de presă că salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.
Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorari substanțiale, adăugând că „principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză”.
„Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative în acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul din Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăți 4.000 de euro după măririle de la 1 martie. Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplică în două etape: începând cu data de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% față de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plată la 31 decembrie 2017”, afirma Sorina Pintea.
„Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022. Salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% și 172%. Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar în martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții, care pot dubla salariul net”, declara ministrul Sănătății.